...
Реєструйся

Якою буде нова форма антикорупційної електронної декларації?


Відповідь надає головний спеціаліст з питань протидії корупції Управління Держпраці в області Ангеліна Мусієнко.

Електронна декларація (далі — е-декларації) значно зручніша та більш повна за попередній паперовий варіант,  хоча й налічує 16 розділів — проти наявних 6-ти.

Вона містить підказки, варіанти відповідей, що значно спростить процес заповнення та подання декларації.

Іще одна зручна опція — заповнення е-декларації передбачає можливість збереження чорнового варіанта форми й використання раніше поданих декларацій для створення нових.

В е-декларації лишається декларування доходів, нерухомого майна, транспортних засобів, видатків тощо. З’являються нові розділи про об’єкти незавершеного будівництва, нематеріальні активи, бенефіціарну власність у юридичних особах і на майно, членство в громадських об’єднаннях та їхніх органах, роботу за сумісництвом. Істотні зміни стосуються декларування предметів розкоші (цінного рухомого майна) — суб’єкти декларування повинні вказати всі речі, які коштують понад 100 мінімальних зарплат, установлених на 1 січня 2016 року (для декларацій за 2015 рік — це сума понад 121800 грн). Визначення членів сім’ї суб’єкта декларування не змінилося порівняно з попереднім Законом «Про засади запобігання і протидії корупції».

На початку форми декларації буде розміщений текст пам’ятки щодо її заповнення. Для подання декларації кожен суб’єкт декларування повинен зареєструватися в Реєстрі декларацій на веб-сайті НАЗК і пройти електронну ідентифікацію за допомогою власного електронного цифрового підпису чи BankID. Після цього суб’єкт декларування отримує доступ до свого персонального електронного «кабінету» у системі Реєстру декларацій. Отримати ЕЦП можна в центрах сертифікації ключів Мін’юсту чи в інших акредитованих центрах. Для цього потрібно звернутися до відповідальної особи органу, у якому працює декларант.

Протягом 60 календарних днів — до 13 жовтня 2016 року (включно), високопосадовці мають подати щорічні декларації за 2015 рік. Решта суб’єктів декларування розпочнуть подавати свої декларації та повідомлення в електронній формі з 1 січня 2017 року.  До того моменту вони подають декларації за формою та процедурою, які визначені Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції».

Джерело: kirtu.gov.ua