...
Реєструйся

Єдиний реєстр кваліфікацій замість КП та ДКХП: новий законопроєкт


У Верховній Раді України 21 серпня 2023 року був зареєстрований проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення національної системи кваліфікацій відповідно до актуальних потреб ринку праці та інших питань (№ 9630).

Законопроєктом пропонується внести зміни до Господарського кодексу України, Кодексу законів про працю України та Закону України від 5 вересня 2017 року № 2145 – VIII «Про освіту» в частині передання повноважень з ведення Єдиного реєстру кваліфікацій (Класифікатора професій) до колегіального органу, який безпосередньо спеціалізується у сфері кваліфікацій та здійснює відповідні функції.

Водночас запропоновано встановити перехідний період під час якого ведення Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників буде здійснювати колегіальний орган у сфері кваліфікацій.

Замовляйте РОЗРОБЛЕННЯ КАДРОВИХ ДОКУМЕНТІВ
Експерти КАДРОВИК.UA допоможуть у складанні й упровадженні бланків кадровика, реєстраційних форм, шаблонів документів

Крім цього, законопроєктом пропонується скасувати зобов’язання роботодавця подавати територіальним органам центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, інформацію про попит на робочу силу (вакансії), а надати можливість подавати зазначену інформацію, про що пропонується внести відповідні зміни до Закону України від 5 липня 20212 року № 5067-VІ «Про зайнятість населення».

Найкращі авторські статті з трудового законодавства від експертів проєкту «КАДРОВИК.UA» • 067-317-5886, podpiska@mediapro.com.ua

Метою законопроєкту є впорядкування системи кваліфікації та створення Єдиного реєстру кваліфікацій (Класифікатора професій) шляхом об’єднання Національного класифікатора професій, Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, Реєстру кваліфікацій, а також їх діджиталізації та синхронізація з іншими базами даних, щоб процес обміну та доступу до інформації про професійні кваліфікації був швидкий, прозорий та відповідав потребам ринку праці у реальному часі.

Крім цього, проєкт розроблено з метою удосконалення законодавства у сфері зайнятості населення та трудової міграції, у частині інформування про попит на робочу силу (вакансії).

Навчання для кадровиків — семінари, курси, тренінги, вебінари
Індивідуальні курси кадровиків з нуля: 0 (800) 219-977

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Спецкурс для кадровиків «Трудові відносини в умовах воєнного стану»

Карина Снісар
Карина Снісар
експерт проєктів «КАДРОВИК.UA», головний редактор системи «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


«Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб» — ще одна нова професія В Україні
Відомості щодо професійного стандарту «Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб» внесено до Реєстру кваліфікацій. Про це повідомив заступник ...