...
Реєструйся

З 2014 року програми щодо соцзахисту чорнобильців переходять до Мінсоцполітики


Урядом було прийнято рішення про передачу всіх програм, спрямованих на соціальний захист чорнобильців, до Мінсоцполітики. Це, за словами Н. Королевської, позитивним чином позначиться на їхній якості.

«Раніше такі програми були розпорошені по різних відомствах. Концентрація ж коштів в одному місці і оптимізація неефективних пільг дозволить вирішити питання, зокрема, забезпечення сучасним медичним обладнанням таких установ, як Національний науковий центр радіаційної медицини. Це ж, у свою чергу, дасть можливість надати допомогу більшій кількості людей. Реально працювати цей механізм почне вже з наступного року», — сказала вона.

Наталія Королевська зазначила, що серед пріоритетів Мінсоцполітики — посилення соціального захисту окремих категорій громадян, постраждалих від аварії на ЧАЕС, які часто «випадають» із загального переліку. Для цього, за її словами, вже розроблені законопроекти, які дозволять посилити, зокрема, соціальний захист вдів чорнобильців і постраждалих дітей, які після досягнення 18-річчя втрачають право на всі пільги.

Крім того, на підставі пропозицій Центру радіаційної медицини до числа людей, які отримають можливість користуватися пільгами, будуть віднесені люди, хворі на рак щитовидної залози, яким на момент Чорнобильського катастрофи не виповнилося 18 років. Ці законопроекти вже направлені на погодження до інших центральних органів виконавчої влади.

Серед змін у соціальному захисті громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, що вже діють, Наталія Королевська назвала зміну Порядку їхнього оздоровлення. За словами Міністра, новий Порядок вже цього року дозволив вперше виділити пільгові путівки для постраждалих 3 і 4 категорій. Крім того, чорнобильці отримали можливість вільно обирати санаторій для лікування з переліку запропонованих.

Мінсоцполітики