...
Реєструйся

За невиконання нормативу з працевлаштування людей з інвалідністю обсяг нарахованих штрафів перевищив план у 34 рази


За невиконання нормативу з працевлаштування людей з інвалідністю обсяг нарахованих штрафів перевищив план зі стягнення санкцій у 34 рази. Замість запланованих на 2023 рік 116 млн грн було стягнуто штрафів на 417 млн грн., ще 3,5 млрд грн санкцій було нараховано, але не стягнуто. Про це повідомив Олексій Мірошниченко, президент Конфедерації роботодавців України у колонці для NV.

«Держава на 260% перевиконала план зі штрафів за порушення норми з кількості прийнятих на роботу осіб з інвалідністю: замість запланованих на 2023 рік 116 млн грн було стягнуто 417 млн грн. Але на «цьому досягненні» справа не зупиняється. Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю розраховує отримати за підсумками 2023 року ще 3,5 млрд грн штрафів — на таку суму бізнесу виставлено судові позови по всій країні. Причина претензій до бізнесу — невиконання нормативу залучення на ринок праці фахівців з інвалідністю на рівні 4% від загальної чисельності персоналу», — йдеться у колонці.

У 2023 році кількість судових позовів Фонду до бізнесу зросла на 53 % в порівнянні з 2021 роком. Своєрідним «рекордом» став позов на 111 млн грн до великої державної корпорації за невиконання нормативу. Кількість судових справ могла б бути і більшою, якби в бюджеті Фонду не закінчились кошти на сплату судового збору. Щонайменше 280 апеляційних скарг у 2023 році залишились без розгляду через несплату збору регіональними дирекціями фонду.

За словами Олексія Мірошниченка, в березні 2024 система контролю за виконанням нормативу стане ще жорсткішою і значно посилить тиск на бізнес — підрозділи Держпраці почнуть перевірки конкретних підприємств. «Вся система контролю побудована на презумпції вини бізнесу. При цьому, на відміну від комерційного сектору, бюджетний звільнений від сплати штрафів», — зазначив президент Конфедерації роботодавців України.

Джерело: Конфедерація роботодавців України

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...