...
Реєструйся

За невиконання вимог Держаудитслужби пропонують ввести штрафи від 17000 до 34000 гривень


Нардепи планують посилити відповідальність за невиконання вимог Держаудитслужби, порушення фінансового і закупівельного законодавства та дещо розширити сферу контролю Держаудитслужби, повідомляє Північно-східний офіс Держаудитслужби.

18 січня у Верховній раді України зареєстровано проєкт Закону України від 17 січня 2022 року № 6522 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення вимог державного фінансового контролю» , яким пропонується значне збільшення штрафів за статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення, за якими штрафують держаудитори.

За порушення при проведенні інвентаризації та порушення при складанні річного фінансового плану держпідприємств, планується, що статтею 164-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП), штраф становитиме від 425 до 850 грн (на сьогодні 135–255 грн).

За приховування непродуктивних витрат та збитків, порушенням у веденні бухгалтерського обліку та фінзвітності, невжиття заходів по відшкодуванню з винних осіб збитків від недостач, розтрат, крадіжок — штраф становитиме від 1 700 до 2 550 грн (на сьогодні 136–255 грн).

За невиконання вимог посадових осіб Держаудитслужби КУпАП пропонується доповнити новою статтею 188-58 та штрафувати у розмірі від 17 000 до 34 000 грн (на сьогодні 136-255 грн). За повторне порушення штраф становитиме від 34 000 до 85 000 грн з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

До порушень законодавства про закупівлі, а саме: частини 1 статті 164-14 КУпАП (за якою штрафують держаудитори) планується додати відповідальність за невиконання замовником вимоги фізичної або юридичної особи щодо усунення порушення під час проведення тендеру, ненадання замовником, роз’яснення щодо тендерної документації, ненадання замовником інформації щодо причини відхилення пропозиції учасника. Розмір штрафу не збільшується.

Новиною законопроєкту є надання Держаудитслужбі повноважень виписувати штрафи від 425 до 850 грн, за неоприлюднення, несвоєчасне оприлюднення, оприлюднення недостовірної або неповної інформації, обов’язкове оприлюднення якої передбачено Законом України від 11 лютого 2015 року № 183-VIII «Про відкритість використання публічних коштів».

 Джерело: Північно-східний офіс Держаудитслужби

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...