...
Реєструйся

Законопроект Президента про декриміналізацію економічних злочинів прийнято у першому читанні


Парламент у першому читанні прийняв президентський законопроект № 9221 про “гуманізацію відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності”, більш відомий як проект про декриміналізацію економічних злочинів.
Відповідно до нього ряд злочинів дійсно декриміналізуються, тобто діяння перестають бути злочинними.

Це стосується таких діянь як: контрабанда товарів (контрабанда культурних цінностей, зброї, боєприпасів, отруйних, вибухових речовин і т.д. залишається); порушення порядку зайняття господарською діяльністю (ст. 202 КК); заняття забороненими видами господарської діяльності (ст. 203 КК ухилення від повернення виручки в інвалюті (ст. 207 КК); незаконне відкриття валютних рахунків за кордоном (ст. 208 КК), порушення правил здачі дорогоцінних металів і каміння (ст. 214 КК); підробка знаків поштової оплати (ст. 215 КК); незаконне виготовлення, збут і використання державного пробірного клейма (ст. 217 КК); фіктивне банкрутство (ст. 218 КК); приховування стійкої фінансової неспроможності (ст. 220 КК); незаконні дії у разі банкрутства (ст. 221 КК); розміщення ЦП без реєстрації випуску (ст. 223 КК); обман покупців та замовників (ст. 225 КК); фальсифікація засобів вимірювання (ст. 226 КК); примус до антиконкурентних узгоджених дій (ст. 228 КК); незаконні дії щодо приватизаційних паперів (ст. 234 КК); недотримання обов’язкових умов приватизації державного та комунального майна і підприємств (ст. 235 КК).

Частина з них стає провинами. Ряд злочинів не будуть каратися позбавленням волі — тільки штрафами. Однак розмір штрафів істотно зростає. Навіть більше того, проект фактично не встановлює верхньої межі для розміру штрафу як кримінального покарання, припускаючи, що він не може становити суму меншу, ніж розмір майнової шкоди, заподіяної злочином, або розмір доходу, отриманого від злочину, навіть якщо санкція статті Особливої частини КК передбачає менші розміри.

Тим, хто не зможе сплатити ці безрозмірні штрафи (а розстрочити сплату за проектом можна буде лише на 6 місяців), покарання у вигляді штрафу буде замінюватися на позбавлення волі з перерахунку: 1 день позбавлення волі за 8 несплачених неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Проектом також змінюються загальні засади призначення покарань, класифікація злочинів, правила обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту і у вигляді застави, збільшується число статей КК, кримінальні справи за ознаками яких порушуються не інакше як за заявою потерпілого.

Проект не містить пропозицій щодо декриміналізації статті 365 КК (перевищення влади або службових повноважень).