...
Реєструйся

Законопроект про обмеження заробітних плат чиновникам


Група народних депутатів від ВО «Батьківщина» пропонує обмежити максимальний розмір зарплати керівників і працівників підприємств державного сектору економіки, держслужбовців і працівників установ та організацій, що фінансуються чи дотуються з бюджету.

Законопроект № 2798 щодо внесення відповідних змін до «Закону про оплату праці» 24 березня 1995 року № 108/95-ВР було зареєстровано в Парламенті 23 січня.

Законопроектом запропоновано доповнити Закон про оплату праці новою статтею, згідно з якою максимальний розмір зарплати керівників і працівників підприємств державного сектору економіки, державних службовців і працівників установ та організацій, що фінансуються чи дотуються з бюджету, а також визначається відповідно до Митного кодексу, законів «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», «Про Національний банк України», «Про Кабінет Міністрів України», «Про дипломатичну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про судову експертизу», «Про судоустрій і статус суддів», Постанови Верховної Ради від 13 жовтня 1995 року «Про затвердження Положення про помічника-консультанта народного депутата України», не може перевищувати десяти мінімальних зарплат.

Як зазначено в пояснювальній записці до проекту, зараз керівники державних органів і підприємств публічного права отримують зарплати навіть значно більші, ніж отримують керівники аналогічних підприємств і державних органів у країнах — членах ЄС. Водночас рядові працівники цих самих суб’єктів господарювання отримують заробітну плату, навпаки, значно меншу, ніж рядові працівники аналогічних підприємств у країнах — членах ЄС. Тож проект має на меті розв’язати цю ситуацію.