...
Реєструйся

Запропоновано встановити щорічну відпустку тривалістю 28 днів


Депутати вирішили захистити право працівників на справедливі умови праці.

Статтею 75 КЗпП встановлено мінімальну тривалість оплачуваної щорічної відпустки — 24 календарних дні на рік. Але депутати А. Шіньковіч (БПП) й А. Герега (позафракційний) запевняють, що це не відповідає європейським стандартам трудового права.

Внесений ними законопроект № 2027 пропонує встановити мінімальну тривалість оплачуваної щорічної відпустки — 28 календарних днів на рік.

Крім того, проект вирішує питання неоднозначного застосування статті 3 Закону «Про відпустки». Роботодавці, звільняючи працівника останнім днем відпустки, допускають помилки, що призводить до порушень трудових прав. Пропонують внести уточнення: якщо працівник бажає звільнитися за власним бажанням й отримати невикористану відпустку або його частину, датою звільнення є останній день відпустки.

Зміни стосуються й права на використання відпустки без збереження заробітної плати. Якщо працівник використовує відпустку за однією з підстав, його не можна позбавляти права на відпустку за іншими підставами, вважають депутати та пропонують не обмежувати право працівника на отримання двох або декількох відпусток без збереження заробітної плати одночасно, а також права на отримання відпустки без збереження заробітної плати за інших підстав протягом робочого року тривалістю до 2-х місяців.

Пропонують уточнити й норми, що регулюють порядок складання графіків відпусток і підстави надання відпустки працівниками. Якщо наказ (розпорядження) про надання відпустки не виданий, працівник не має права на власний розсуд визначати день початку відпустки.

За матеріалами Юрліги