...
Реєструйся

Запровадження накопичувальної пенсійної системи схвалили у профільному комітеті


Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Про це повідомляється на сайті парламенту.

Законопроектом пропонується запровадження децентралізованої накопичувальної системи через недержавні пенсійні фонди. Суть такої системи полягає у тому, що частина обов’язкових внесків до пенсійної системи має накопичуватися на пенсійних рахунках громадян, які сплачуватимуть такі внески. Ці кошти мають інвестуватися в економіку України з метою отримання інвестиційного доходу і захисту їх від інфляційних процесів. Метою законопроекту є додатковий рівень пенсійного забезпечення громадян.

Змінами до базових пенсійних законів встановлюється, що застраховані особи, яким на дату впровадження обов`язкової накопичувальної системи пенсійного страхування виповнилося не більш як 35 років, сплачують внески із своєї заробітної плати (доходу) від 2 відсотків із щорічним збільшенням до 7 відсотків. Інші особи (які не досягли пенсійного віку або ті, кому виповнилося більше 35 років) мають право брати добровільну участь у накопичувальній системі пенсійного страхування.

Передбачена можливість успадкування накопичених пенсійних заощаджень, а також їх повного або часткового використання до настання пенсійного віку у разі: лікування від тяжких захворювань, настання критичних життєвих ситуацій, необхідності оплати освіти дітей чи придбання нерухомого майна тощо. 

Передбачається, що перерахування страхових внесків до недержавних пенсійних фондів у системі накопичувального пенсійного страхування запроваджується починаючи з 1 липня 2018 року для осіб, яким станом на цю дату виповнилося 35 років.

За результатами розгляду члени Комітету одноголосно підтримали та рекомендували Парламенту прийняти законопроект № 6677 за основу.

Джерело: ukrainepravo.com

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Соціальна відповідальність роботодавця охоплює за певних умов і пенсійне забезпечення колишніх працівників
Соціальна відповідальність роботодавця (його правонаступника) охоплює не лише економічні обов’язки перед працівниками, а й містить соціальну й етичну складову, що ...
У зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму разом зі щорічною індексацією буде здійснено перерахунок пенсій
Відповідно до пункту 8 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» з 1 березня 2024 року ...