...
Реєструйся

Затверджено зміни до Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю


Зміни внесено, зокрема, до Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 823 (далі — Постанова № 823).

Документом установлено, що інспекторами праці є посадові особи Держпраці та її територіальних органів, виконавчих органів рад, посадовими обов’язками яких передбачено повноваження щодо здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та які пройшли перевірку знань у порядку, визначеному Мінекономіки.

Також визначено, що контрольні повноваження інспектора праці підтверджуються службовим посвідченням встановленої Мінекономіки форми, що видається Держпраці та її територіальними органами.

Підставою для видачі службового посвідчення інспектора праці посадовій особі виконавчого органу ради є лист сільського, селищного, міського голови, до якого додається заповнена картка обліку даних інспектора праці відповідно до форми, затвердженої Мінекономіки.

До затвердження Мінекономіки зазначених форм службового посвідчення та картки обліку даних інспектора праці застосовуються форма службового посвідчення та картка обліку даних інспектора праці, затверджені Мінсоцполітики.

Крім того, з переліку підстав для здійснення інспекційних відвідувань вилучено інформацію:

•   Держстату та її територіальних органів про наявність заборгованості з виплати заробітної плати;

•   Пенсійного фонду та його територіальних органів про роботодавців:

—   які нараховують заробітну плату 30 і більше відсотків працівників менше мінімальної;

—   у яких стосовно працівників відсутні нарахування заробітної плати у звітному місяці, що завершився;

—   у яких протягом року не проводилася індексація заробітної плати або сума підвищення заробітної плати становить менше суми нарахованої індексації.

Зміни також унесено до Порядку здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю, затвердженого Постановою № 823. Так, згідно зі змінами Порядок складення та форми акта, висновку визначаються Мінекономіки. До затвердження Мінекономіки зазначених Порядку складення та форм акта, висновку, вимоги застосовуються Порядок складення та форми акта, висновку, вимоги, затверджені Мінсоцполітики.