...
Реєструйся

Живий журнал «КАДРОВИК.UA»: анонс грудневого номера 2023 року


Запрошуємо перейти у Живий журнал «КАДРОВИК.UA» № 12, 2023 й скористатися порадами експертів.

З питань придбання доступу, послуг і передплати: 0 (800) 219-977.

 

Читайте у свіжому випуску, зокрема:

 

ПРАВОВА ПОЗИЦІЯ

Трансформація строкового трудового договору в безстроковий: можливі варіанти

За загальним правилом трудовий договір повинен укладатися на невизначений строк. Однак у чітко визначених законодавством випадках роботодавець і працівник все ж таки можуть укласти строковий трудовий договір. На практиці строковий трудовий договір за певних обставин може стати безстроковим. Розглянемо можливі варіанти трансформації строкового трудового договору в безстроковий.

 

Тимчасова непрацездатність під час щорічної відпустки: дії сторін трудового договору

СИТУАЦІЯ: Працівникові було оформлено щорічну основну відпустку (видано відповідний наказ) та виплачено «відпускні». За 2 дні до початку відпустки працівник повідомив про відкриття йому листка непрацездатності. Як діяти сторонам трудового договору в такій ситуації?

 

Чи може працівник працювати лише в нічний час?

Відповідно до статті 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кодексом законів про працю України (далі — КЗпП) передбачено, зокрема, особливості залучення працівників до роботи в нічний час.

 

Видача трудових книжок працівникам після оцифрування: коли видавати та де фіксувати підписи працівників про отримання?

Закон України від 5 лютого 2021 року № 1217-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» (далі — Закон № 1217) набув чинності 10 червня 2021 року. Цим законом передбачено запровадження обліку трудової діяльності працівників в електронній формі. Згідно з ним до 10 червня 2026 року роботодавцям потрібно передати до Пенсійного фонду України (далі — ПФУ) відомості про трудову діяльність працівників, які містяться в їх паперових трудових книжках, що зберігаються на підприємстві, в установі, організації.

 

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Лікар припустився помилок у «е-лікарняному»: як бути?

Лікар створив медичний висновок з помилками. Відповідно на підставі неправильно заповненого медичного висновку система створила неправильно заповнений «е-лікарняний». Оплачувати такий «е-лікарняний» не можна. У лікаря є 7 днів, аби змінити неправильно внесені відомості, але він пропустив цей термін. Що робити у такому разі?

 

ПРОФЕСІЙНА КВАЛІФІКАЦІЯ

Посада психолога у медичному закладі: добираємо «підходящого» кандидата

У медичній установі є вакантна посада психолога. Чи можна прийняти на цю посаду працівника, який працює практичним психологом у закладі освіти?

 

Директор закладу охорони здоров’я суміщає посаду лікаря-терапевта: чи потрібно складати окрему посадову інструкцію для лікаря-терапевта?

Директору закладу охорони здоров’я доручено додаткову роботу на умовах суміщення за посадою лікаря-терапевта (за спеціальністю) з доплатою в розмірі 25 % посадового окладу лікаря-терапевта. Чи потрібно складати посадову інструкцію для посади лікаря-терапевта чи можна лише внести відповідні зміни до посадової інструкції директора?

 

МОБІЛІЗАЦІЙНА ПІДГОТОВКА

На підприємство надійшли повістки: дії роботодавця

  • Як правильно оформити наказ про оповіщення працівників щодо їх виклику до ТЦК та СП?
  • Як діяти у ситуації, коли працівник відмовляється ознайомлюватися з таким наказом й отримувати повістку?
  • Як оповістити про виклик до ТЦК та СП працівників, які перебувають на «лікарняному», у відпустці або у відрядженні?
  • Чи передбачено відповідальність роботодавця за невручення працівникам повісток?

 

А також:

 

Докладніше — у Живому журналі «КАДРОВИК.UA» № 12, 2023

 

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Передплата

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...
Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...