...
Реєструйся

Живий журнал «КАДРОВИК.UA»: анонс лютневого номера 2024 року


Запрошуємо ознайомитися зі свіжим випуском видання «КАДРОВИК.UA» № 2, 2024.

Колектив професіоналів, як завжди, пропонує аналіз робочих ситуацій, моніторинг законодавства, зразки документів, розбір кейсів тощо.

З питань придбання доступу, послуг і передплати: 0 (800) 219-977.

 

Читайте у свіжому випуску

ПРАВОВА ПОЗИЦІЯ

Звільнення за власним бажанням до закінчення терміну дії строкового трудового договору: чи можливо?

У частині першій статті 21 Кодексу законів про працю України визначено, що трудовим договором є угода між працівником і роботодавцем (роботодавцем — фізичною особою), за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець (роботодавець — фізична особа) зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

 

ПРАВОВА ПОЗИЦІЯ

Дати розірвання трудових договорів

Відповідно до частини першої статті 38 Кодексу законів про працю працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за 2 тижні.

 

Новий працівник не вийшов на роботу: дії роботодавця

Невихід працівника у перший робочий день створює чимало проблем для роботодавця. Особливо актуально це у тому випадку, коли кандидатура підбиралася довго і ретельно. Ситуація ускладнюється, якщо працівник не з’являється на роботі тривалий час, не повідомляє жодних відомостей про причини своєї відсутності. Як діяти у такій ситуації — законодавством не визначено. Спробуємо розібратися.

 

Матеріальна допомога на поховання родича за кошти роботодавця

Одним із головних документів, що укладаються між роботодавцем і працівником, є колективний договір.

 

МЕНЕДЖМЕНТ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?

Оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається жінкам, які працюють, на підставі листка непрацездатності, виданого медичною установою.

 

Оплата надурочних робіт при підсумованому обліку робочого часу

Згідно зі статтею 61 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) на безперервно діючих підприємствах, в окремих виробництвах, цехах тощо та на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержано встановлену для даної категорії працівників щоденну або щотижневу тривалість робочого часу, можна встановлювати підсумований облік робочого часу за умови узгодження з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства. При цьому потрібно слідкувати, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин (ст. 50 і 51 КЗпП).

 

СУЧАСНЕ ДІЛОВОДСТВО

Уніфікована форма посадової інструкції

Форми (зразка) посадової інструкції для «звичайних» працівників не затверджено. За основу можна взяти форму, наведену у Збірнику уніфікованих форм організаційно-розпорядчих документів, схваленому протоколом засідання Нормативно-методичної комісії Державної архівної служби України від 22 листопада 2015 року № 7, погодивши її з Національним стандартом України «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів» (ДСТУ 4163:2020).

 

Уніфікована форма робочої інструкції

Форми (зразка) робочої інструкції для «звичайних» працівників не затверджено. За основу можна взяти форму, наведену у Збірнику уніфікованих форм організаційно-розпорядчих документів, схваленому протоколом засідання Нормативно-методичної комісії Державної архівної служби України від 22 листопада 2015 року № 7, погодивши її з Національним стандартом України «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів» (ДСТУ 4163:2020).

 

Залучення працівників до роботи у вихідний день у період воєнного стану

Влаштовуючись на роботу, ми розраховуємо, що матимемо робочий час і час відпочинку. Одним із видів часу відпочинку є щотижневий відпочинок, тривалість якого відповідно до статті 70 Кодексу законів про працю України має бути не менш як 42 години.

 

ДЕРЖСЛУЖБА: КАДРОВІ АСПЕКТИ

Чи встановлюється надбавка за вислугу років держслужбовцеві, якого увільнено від роботи у зв’язку з мобілізацією?

Відповідно до частини третьої статті 119 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи і посада.

 

ПРОФЕСІЙНА КЛАСИФІКАЦІЯ

Закріплення за працівниками тракторів на зимовий період: варіанти оформлення

Згідно з частиною 3 статті 64 Господарського кодексу України підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

 

Працівник відмовляється писати заяву про переведення до новоствореного відділу: дії кадровика

Працівник працює на посаді провідного економіста (1 штатна одиниця, підпорядкування начальнику підприємства). Під час структурних змін створено планово-економічний відділ. Працівник відмовляється писати заяву про переведення до новоствореного відділу. Змін у функціональних обов’язках і розмірі посадового окладу немає, змінюється лише підпорядкування. Чи вважатиметься це зміною істотних умов праці? Чи можна звільнити працівника?

 

МОБІЛІЗАЦІЙНА ПІДГОТОВКА

Чи можлива мобілізація працівника у процесі його бронювання?

Відповідно до статті 23 Закону України від 21 жовтня 1993 року № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, зокрема, військовозобов’язані, заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями (далі — підприємство) в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

 

А також:

 

Докладніше — у Живому журналі «КАДРОВИК.UA» № 02, 2023

 

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Передплата

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Боротьба з безробіттям по-вінницьки: залучення до суспільно корисних робіт
У Вінниці безробітних залучатимуть до суспільно корисних робіт. Таким чином місто запускає новий проєкт щодо працевлаштування. Про це повідомляє Вінницька ...