...
Реєструйся

Живий журнал «КАДРОВИК.UA»: анонс серпневого номера 2023 року


У свіжому випуску «КАДРОВИК.UA» № 8, 2023 — корисні інструменти, зразки, роз’яснення експертів, розгляд кейсів з трудового права, аналіз актуальних практичних питань щодо бронювання працівників, надання відпусток тощо.

Нагадуємо, що команда редакції пропонує багато зручних консультаційних сервісів: телефонні, письмові чи онлайн консультації, а також — кадровий аудит і послуги з військового обліку.

А читачі для консультацій можуть безоплатно скористатися сервісом «Гаряча лінія», назвавши спеціальний код передплатника.

З питань придбання послуг і передплати: 0 (800) 219-977.

 

У випуску, зокрема:

Правова позиція

Звільнення голови профспілки: ризики для підприємства

СИТУАЦІЯ: голова первинної профспілкової організації профспілки розпалює міжнаціональну ворожнечу між працівниками Східної та Центральної України та іншими способами порушує дисципліну, користуючись своїм, на його думку, «привілейованим» становищем. Директор хоче притягти його до дисциплінарної відповідальності, щоб зберегти дружні стосунки в колективі. Які ризики для підприємства у разі оголошення догани або звільнення голови профспілки? Чи потрібно отримувати дозвіл у вищих органів профспілки на оголошення догани чи на звільнення? Чи може роботодавець оголосити голові профспілки догану, не узгоджуючи це з вищим органом профспілки?

 

Правова позиція

Працівник вступив на денну форму навчання: чи зберігати за ним місце роботи?

СИТУАЦІЯ: сестра медична установи вступила на навчання в медичний університет для здобуття вищої освіти (лікаря) на денну форму навчання в іншу місцевість, а отже поєднувати навчання і роботу не зможе. Працівниця просить на період навчання зберігати за нею місце роботи сестри медичної. Чи є для цього законні підстави?

 

Охорона праці

Інструктаж, навчання, стажування при працевлаштуванні, виробнича практика: як їх оформити, організувати та правильно провести

Навчання та інструктажі працівників, учнів, курсантів, студентів, слухачів з метою отримання потрібних знань і навичок з питань охорони праці, пожежної безпеки, безпечного виконання певного виду робіт чітко передбачені законодавством та реалізуються на підприємствах, в установах, організаціях (далі — підприємство) відповідно до певних законодавчих та інших нормативно-правових актів

 

Мобілізаційна підготовка

Повторне бронювання працівників

СИТУАЦІЯ: потрібно повторно забронювати працівника. Як це оформити? Чи враховувати тих, кого бронюють повторно, у довідці про кількість заброньованих?

 

Мобілізаційна підготовка

Заброньованого працівника переведено на іншу посаду: чи потрібно бронювати його ще раз?

СИТУАЦІЯ: заброньованого працівника переведено на іншу посаду. Чи потрібно бронювати його за новою посадою?

 

Правова позиція

Реалізація права працівника на щорічну відпустку та додаткову відпустку «на дітей» у разі реорганізації підприємства

Стаття 45 Конституції України гарантує кожному працівникові право на відпочинок. Це право забезпечується, зокрема, наданням оплачуваної щорічної відпустки. Зазначене право зберігається за працівником навіть у випадку реорганізації підприємства, установи, організації, де він працює.

 

Професійна кваліфікація

Шиномонтажник: добираємо назву професії

СИТУАЦІЯ: підприємство формує штатний розпис. Яку професійну назву роботи дібрати у «Класифікаторі професій» для шиномонтажника?

 

Професійна кваліфікація

Інженер-механік сільськогосподарського виробництва: добираємо назву посади

СИТУАЦІЯ: на підприємстві формують штатний розпис. Чи можна увести до нього посаду «Інженер-механік сільськогосподарського виробництва», якщо у «Класифікаторі професій» така назва посади відсутня? Чи можна утворити зазначену назву посади від посади «Інженер-механік груповий» з таким самим кодом КП — 2145.2?

 

Професійна кваліфікація

«Біолог» чи «Цитоморфолог»: яку посаду обрати?

СИТУАЦІЯ: працівник працює на посаді біолога в клініко-діагностичній лабораторії. Його повідомили про виведення зі штатного розпису посади «Біолог» у зв’язку з тим, що біологи не мають права працювати в медичній сфері. Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 20 червня 2022 року № 1064 «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України» було уведено посаду «Цитоморфолог». Керуючись цим наказом, посаду «Біолог» виводять зі штатного розпису, а посади «Цитоморфолог» натомість не вводять. Чи правомірні такі дії?

 

А також:

Моніторинг законодавства

Кадротека: Запровадження спрощеного обміну кадровими документами

Кадроконспект: Відпустки особам з інвалідністю

 

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Передплата

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...