...
Реєструйся

Оплата праці і гендерна рівність: за останні 7 років розрив між зарплатами чоловіків і жінок скоротився на 7,4 %


Рівність оплати праці та однаковий доступ до керівних посад жінок та чоловіків – один з інструментів, який допоможе Україні відновити кадровий потенціал після перемоги. Мінекономіки вже розробило Національну стратегію щодо подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року, яку найближчим часом має прийняти Уряд.

Про це зазначила Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час відкриття «Програми підтримки гендерної рівності» для працівників ПрАТ «Укргідроенерго». Участь у заході також взяла заступник Міністра Тетяна Бережна.

Індексація заробітної плати у 2023 році: проводимо чи ні? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

«В Україні, згідно з даними Держстату, у 2021 році жінки заробляли в середньому на 18,6 % менше, ніж чоловіки. Цей показник суттєво скоротився за останні 7 років – ще у 2015 році він становив 26 %. Прийняття і реалізація Національної стратегії щодо подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року допоможе Уряду вдосконалити законодавство про рівну оплату праці, осучаснити трудове законодавство і прийняти закон «Про працю»«, — зазначила Перший віце-прем’єр-міністр України — Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Зокрема, з’явиться принцип рівної оплати праці за аналогічну роботу або працю рівної цінності, незалежно від гендеру. Якщо роботодавець їх порушуватиме, працівник зможе захистити свої права у суді.

Середня заробітна плата за час вимушеного прогулу: як розрахувати — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Серед завдань стратегії, крім іншого, — подолання стереотипів і дискримінації за ознакою статі. Для цього Уряд ініціює інформаційну кампанію для жінок «Звісно, зможеш», яка нагадуватиме, що жінки мають право отримувати не меншу винагороду за свою працю, ніж чоловіки. Юлія Свириденко відзначила: «Щоб досягти повного гендерного балансу, в Україні мають також існувати умови того, аби поєднати сімейне і професійне життя».

 

Так, Уряд розвиватиме систему державних та приватних дитячих садочків, а для дітей старшого віку – розвиватиме такі організації як Пласт, Українська академія лідерства тощо. На рівні законів зникне розділ на батьків-жінок та батьків-чоловіків, адже батьки обох статей мають бути однаково залучені до виховання спільних дітей.

Вебінар «Оголошення про вакансію та відмова в прийнятті на роботу»
Запис • Дата проведення: 4 жовтня 2022 року

«Після перемоги Україна має стати країною без бар’єрів та без упереджень. Національна стратегія щодо подолання гендерного розриву в оплаті праці – лише один з інструментів переходу нашого суспільства на нові стандарти. Ми маємо мотивувати наших жінок та дівчат повертатися додому та разом відбудовувати Україну», — підкреслила Перший віце-прем’єр-міністр.

Вимоги до оголошення про вакансію та законні підстави для відмови у прийнятті на роботу: актуальні запитання — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Раніше писали:

Джерело: Урядовий портал

Передплата

Матеріали до теми


Соціальні гарантії в трудових відносинах для молодих працівників в частинах оплати праці та тривалості робочого часу
Відповідно до статті 187 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) неповнолітні, тобто особи, що не досягли 18 років, ...
Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...