...
Реєструйся

Живий журнал «КАДРОВИК.UA»: анонс вересневого номера 2023 року


У свіжому випуску «КАДРОВИК.UA» № 9, 2023 — актуальні кейси з трудового права, відповіді на запитання читачів, зразки, роз’яснення експертів, аналіз практичних питань щодо професійної кваліфікації, оплати праці працівників, бронювання тощо.

Проконсультуватися з нашими експертами ви можете за допомогою зручних сервісів: телефонні, письмові чи онлайн консультації, а також — кадровий аудит і послуги з військового обліку.

З питань придбання послуг і передплати: 0 (800) 219-977.

 

ПРАВОВА ПОЗИЦІЯ

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю: як його визначити, якщо працівники перебувають у відпустці?

На підприємстві бракує працівників — осіб з інвалідністю. Усі працівники — особи з інвалідністю перебувають у відпустці на період воєнного стану через неможливість забезпечення їх роботою. Відповідно, приймати на роботу інших працівників, зокрема й осіб з інвалідністю, підприємство не може. Чи зараховуються працівники, які перебувають у відпустці, до нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю? Чи буде застосовано штрафні санкції до роботодавця у разі невиконання такого нормативу?

 

Заміна тимчасово відсутнього працівника при підсумованому обліку робочого часу

Одним із основних обов’язків працівника є дотримання режиму робочого часу. Так, протягом установленого робочого часу працівник зобов’язаний виконувати покладені на нього трудові обов’язки. Роботодавець, зі свого боку, має контролювати виконання цих обов’язків, перевіряти результативність роботи, ефективність використання робочого часу, сприяти дотриманню працівником трудової дисципліни.

 

Розширення зони обслуговування та збільшення обсягу робіт: поняття, оформлення, оплата праці

Згідно зі статтею 29 Кодексу законів про працю (далі — КЗпП) до початку роботи роботодавець зобов’язаний в узгоджений із працівником спосіб проінформувати його, зокрема, про трудову функцію, яку зобов’язаний виконувати працівник (посада та перелік посадових обов’язків).

 

ПРОФЕСІЙНА КВАЛІФІКАЦІЯ

«Медичний директор» чи «Заступник директора з медичної частини»: яку посаду обрати?

У закладі охорони здоров’я формують штатний розпис. У яких випадках доречною буде посада «Медичний директор», а в яких — «Заступник директора з медичної частини»?

 

«Менеджер з розвитку комерційної діяльності»: чи доречна назва посади?

Компанія займається виробництвом нелікарських засобів. Чи правильним буде утворення назви посади «Менеджер з розвитку комерційної діяльності» із кодом КП 1499?

 

МЕНЕДЖМЕНТ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Винагорода за ведення військового обліку: функціональне призначення, диференціація розмірів та порядок виплати

  • Якими нормативно-правовими актами регулюються питання оплати праці за ведення військового обліку?
  • Як правильно визначити розмір посадового окладу особи, відповідальної за ведення військового обліку?
  • У якому розмірі встановлюється доплата за ведення військового обліку у разі, коли штатним розписом підприємства не передбачено наявності відповідної штатної одиниці?

 

МОБІЛІЗАЦІЙНА ПІДГОТОВКА

Чи достатньо для працевлаштування лікарки військового квитка?

СИТУАЦІЯ: Працевлаштовується лікарка. У неї є військовий квиток. Чи достатньо військового квитка? Чи потрібна додаткова відмітка від ТЦК та СП?

 

Як правильно оформити наказ про призначення відповідальної особи за ведення військового обліку?

  • Як правильно оформити наказ про призначення відповідальної особи за ведення військового обліку?
  • Як здійснювати оплату її праці?
  • Чи потрібно повідомляти ТЦК та СП про призначення такої особи?

 

Чи можна направити у відрядження закордон заброньованого працівника?

СИТУАЦІЯ: Підприємство хоче направити у відрядження закордон заброньованого працівника (недержавна організація). Чи можна це зробити та який алгоритм дій? Чи є якісь перестороги для роботодавця, якщо працівник не повернеться із-за закордону?

 

Чи потрібно повідомляти ТЦК та СП про отримання військовозобов’язаним працівником інвалідності?

СИТУАЦІЯ: Працівник (військовозобов’язаний) отримав інвалідність. Чи потрібно повідомляти ТЦК та СП?

 

Чи може підприємство критичної інфраструктури забронювати всіх працівників?

СИТУАЦІЯ: Підприємство критичної інфраструктури хоче забронювати всіх працівників? Чи може відсоток заброньованих бути 100 %?

 

СУЧАСНЕ ДІЛОВОДСТВО

Класифікація наказів підприємства

  • Яким нормативно-правовим актом установлено видову класифікацію наказів?
  • У чому полягає відмінність наказів з адміністративно-господарських питань від наказів з основної діяльності підприємства?
  • До якого виду наказів належать накази про відрядження?

 

ДОДАТКОВО

Кадротека: Звільнення працівника у зв’язку з виявленою невідповідністю займаній посаді за станом здоров’я (п. 2 ст. 40 КЗпП)

Кадрокалендар: Головні дати вересня

Моніторинг законодавства

 

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Передплата

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...