...
Реєструйся

Змінено деякі накази Міністерства юстиції України з питань банкрутства


Наказом Міністерство юстиції України «Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства юстиції України з питань банкрутства» від 10 квітня 2018 року № 1095/5 внесено зміни до деяких наказів Міністерства юстиції України з питань банкрутства . Зокрема, до Положення  про Єдиний реєстр підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 15 вересня 2011 року N 3018/5, зокрема таких розділів Положення: Відомості Єдиного реєстру підприємств, Надання відомостей з Єдиного реєстру підприємств.

Так , зокрема  відомості до Єдиного реєстру підприємств вносяться арбітражними керуючими шляхом подання через онлайн систему електронної звітності арбітражних керуючих відомостей, передбачених Законом України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” від  14 травня 1992 року  № 2343-XII, за формами та у порядку, визначеними Міністерством юстиції України.

Структурні підрозділи територіальних органів з питань банкрутства здійснюють:

  • внесення відомостей про відкриття провадження у справі про банкрутство; призначення та припинення повноважень розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора; зупинення, відновлення та поновлення провадження у справі про банкрутство;
  • виправлення/доповнення відомостей, які підлягають внесенню до Єдиного реєстру підприємств арбітражними керуючими (у разі наявності документів (судових рішень та інших офіційних документів), у яких містяться відомості щодо справи про банкрутство, що відрізняються від внесених арбітражними керуючими, або у разі, якщо ці відомості відсутні в Єдиному реєстрі підприємств);
  • внесення або підтвердження внесених арбітражними керуючими відомостей про закриття провадження у справі про банкрутство;
  • внесення інформації про проведені перевірки за результатами здійснення контролю за діяльністю арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів).

Внесення/доповнення відомостей в Єдиному реєстрі підприємств структурними підрозділами територіальних органів з питань банкрутства здійснюється в межах адміністративно-територіальної одиниці за місцезнаходженням боржника.

Структурний підрозділ Мін’юсту на підставі судових рішень та інших офіційних документів, у яких містяться відомості щодо справи про банкрутство, здійснює моніторинг Єдиного реєстру підприємств на предмет актуальності інформації.

У разі встановлення відсутності в Єдиному реєстрі підприємств відомостей, які підлягають внесенню до цього реєстру, або у разі наявності неактуальних відомостей структурний підрозділ Мін’юсту вживає заходів для актуалізації таких відомостей в Єдиному реєстрі підприємств структурним підрозділом територіального органу з питань банкрутства або здійснює виправлення/доповнення цих відомостей самостійно.

Перелік відомостей, необхідних для ведення Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, які надходять шляхом здійснення електронного обміну інформацією з автоматизованої системи документообігу в судах загальної юрисдикці   виключено.

Також  внесено зміни до Порядку подання арбітражними керуючими (розпорядниками майна, керуючими санацією, ліквідаторами) обов’язкових відомостей (інформації), затверджені наказом Міністерства юстиції України від 18 січня 2013 року № 130/5, які стосуються регулювання питання подання арбітражними керуючими обов’язкових відомостей (інформації) через онлайн систему електронної звітності арбітражних керуючих.

Так, визначено, що форми подання інформації подаються арбітражними керуючими (розпорядниками майна, керуючими санацією, ліквідаторами) (далі – арбітражні керуючі) через онлайн систему електронної звітності арбітражних керуючих.

Онлайн система електронної звітності арбітражних керуючих – інформаційно-телекомунікаційна система, яка забезпечує можливість внесення, обробки та подання арбітражними керуючими форм обов’язкових відомостей (інформації) до Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, та Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України, а також можливість перегляду поданої інформації.

Форма подання інформації вважається поданою з моменту підписання електронним цифровим підписом (далі – ЕЦП) арбітражного керуючого та надходження підписаної форми до Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство.

Доступ до онлайн системи електронної звітності арбітражним керуючим надається через веб-браузер з використанням відповідного комп’ютерного обладнання та захищених каналів зв’язку. Автентифікація користувачів онлайн системи електронної звітності арбітражних керуючих здійснюється за допомогою ЕЦП.

В онлайн системі електронної звітності арбітражних керуючих дозволяється використання ЕЦП тільки акредитованих центрів сертифікації ключів.

Забезпечення технічного та технологічного супроводження програмного забезпечення онлайн системи електронної звітності арбітражних керуючих здійснюється адміністратором Єдиних та Державних реєстрів, створення та забезпечення функціонування яких належить до компетенції Мін’юсту.

Джерело: ligazakon.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації