...
Реєструйся

Знаки безпеки та здоров’я на роботі погоджено із законами ЄС


Міністерство економіки України затвердило вимоги до забезпечення знаками безпеки та здоров’я на роботі, розроблені Державною службою України з питань праці.

Встановлення єдиних правил застосування знаків безпеки та здоров’я передбачено Планом заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом та спрямовано на створення для працівників безпечних та здорових умов праці.

Знаками безпеки та здоров’я на роботі:

  • встановлюється заборона щодо вчинення небезпечних дій або дій, що можуть спричинити небезпеку;
  • дається вказівка щодо здійснення заходів безпеки;
  • дається попередження про наявність ризику для забезпечення безпеки працівників. 

Структура служби охорони праці на підприємстві — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Реалізація акта сприятиме підвищенню рівня безпеки технологічних процесів, поліпшенню умов праці та зменшенню кількості аварій та нещасних випадків на виробництві, а також посилить вимоги до регламентації безпечних методів роботи.

Згідно з дослідженнями Інституту безпеки та здоров’я на роботі Великої Британії (IOSH), на підприємствах, де правильно використовуються знаки безпеки, кількість порушень правил безпеки знижується на 10-15 %. А за інформацією Міжнародного інституту забезпечення безпеки та здоров’я на роботі (ILOSH), ефективне використання знаків безпеки сприяє працівникам на 30 % швидше реагувати на потенційні небезпеки.

Довідково. Наказ Міністерства економіки України від 09 березня 2023 року № 1268 “Про затвердження Мінімальних вимог до забезпечення знаками безпеки та здоров’я на роботі”, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 25 квітня 2023 року за № 672/39728.

Джерело: Управління Держпраці

Передплата

Матеріали до теми