...
Реєструйся

Звертаємо увагу роботодавців на особливості працевлаштування осіб з інвалідністю


Для підприємств, установ, організацій, які використовують найману працю, встановлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб — у кількості одного робочого місця.

Інспекторами праці проводяться позапланові перевірки суб’єктів господарювання в частині дотримання роботодавцями порядку працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 5 квітня 2007 року № 877-V. Підстави проведення позапланових перевірок суб’єктів господарювання регламентовані статтею 6 цього Закону, зокрема за інформацією Фонду соціального захисту інвалідів.

Згідно зі статтею 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21 березня 1991 року № 875-XII підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичні особи, в яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб, мають реєструватися у відповідних відділеннях Фонду соціального захисту інвалідів за своїм місцезнаходженням і щороку до 1 березня подавати (надсилати рекомендованим листом) цим відділенням звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю.

Керівники цих суб’єктів господарювання у разі незабезпечення виконання нормативів робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, неподання Фонду соціального захисту інвалідів звіту про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю несуть відповідальність у встановленому законом порядку. Так за порушення законодавства про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю частини 2 статті 188-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність у вигляді накладення штрафу від 1 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.