...
Реєструйся

Звільнення працівника при досягненні пенсійного віку


Чи має право власник або уповноважений ним орган звільнити працівника з мотивів досягнення пенсійного або похилого віку?

Конституцією України закріплений принцип рівності конституційних прав і свобод, зокрема трудових прав громадян, незалежно від будь-яких обставин, в тому числі і досягнення працівником пенсійного віку.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16 грудня 1993 року № 3721-XII (далі — Закон № 3721) громадянами похилого віку визнаються особи, які досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року № 1058-IV (далі — Закон № 1058), а також особи, яким до досягнення зазначеного пенсійного віку залишилося не більш як півтора року.

Згідно зі статтею 11 Закону № 1058 громадяни похилого віку мають право на працю нарівні з іншими громадянами, яке додатково гарантується державними цільовими програмами, територіальними та місцевими програмами зайнятості населення.

Забороняється відмова у прийнятті на роботу і звільнення працівника за ініціативою власника або уповноваженого ним органу з мотивів досягнення пенсійного віку.

Переведення працівника похилого віку і працівника передпенсійного віку з одного робочого місця на інше не допускається без його згоди, якщо при цьому змінюються істотні умови праці.

Умови договорів про працю (контрактів, угод) з громадянами похилого віку, включаючи також і їх працю в період проживання в установах соціального забезпечення, не можуть погіршувати становище або обмежувати їх права, передбачені Законом № 1058 і законодавством про працю. Такі умови є недійсними.

Власник або уповноважений ним орган може в порядку і на підставах, визначених чинним законодавством, припинити трудові відносини з найманими працівниками, в тому числі з працівниками, які після призначення пенсії продовжують працювати.

Так, наприклад, у разі скорочення працівника пенсійного віку його слід попередити не менш ніж за два місяці; він користується переважним правом на залишення на роботі нарівні з іншими працівниками; має право на виплату вихідної допомоги тощо.

Отже, чинним законодавством не передбачено звільнення працівників з мотивів досягнення ними пенсійного віку.
 

Матеріали до теми


Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...