...
Реєструйся

ЗВІЛЬНИЛИ ВЕСЬ ШТАТ, АЛЕ ПРИЙНЯЛИ ЗА ЦПД – ОТРИМАЛИ БІЛЬШЕ 2 МЛН.ГРН ШТРАФУ


За підміну трудових відносин цивільними оштрафовано підприємство, яке займається індивідуальним пошиттям взуття, на суму більше 2 млн грн

На підставі акта інспекційного відвідування керівництвом Управлінням Держпраці у Хмельницькій області винесено постанову про накладення штрафу на підприємство, яке займається індивідуальним пошиттям взуття, у розмірі 2-х мільйонів 568 тисяч 870 гривень за використання праці 23 неоформлених працівників.

Під час інспекційного відвідування з’ясовано, що адміністрація підприємства звільнивши усіх найманих працівників, уклала із ними цивільно-правові угоди. Однак, при цьому наказом по підприємству було передбачено залишення діючим штатного розпису, тарифних ставок і розцінок для працівників-відрядників, а також визначено “плаваючий” режим роботи.

За наявності ознак, притаманних трудовим відносинам, повинен укладатися трудовий договір, а не договір цивільно-правового характеру. За цивільно-правовим договором процес організації трудової діяльності залишається за його межами, метою договору є отримання певного матеріального результату. Тому цивільно-правові договори застосовуються, як правило, для виконання разової конкретної роботи, що спрямована на одержання результатів і у разі досягнення цієї мети, договір вважається виконаним і дія його припиняється.

Держпраці вкотре наголошує, що відповідно до ч. 5 ст. 50 Закону України “Про зайнятість населення” від 05.07.2012 р. № 5067-VI роботодавцям заборонено застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, учиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин.

За підміну трудових відносин цивільними, а саме використання праці працівника без укладання з ним трудового договору (контракту) відповідно до статті 265 КЗпП за кожного неоформленого працівника передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати. На сьогодні це 111 690 грн.

Джерело: ligazakon.net

Видання для кадровиків Журнали реєстрації