...
Реєструйся

Чи оподатковується компенсація відрядженому працівникові суми туристичного збору


У ДФС запитали: чи підлягає обкладенню ПДФО компенсована роботодавцем найманому працівникові сума туристичного збору, включена до вартості його проживання у відрядженні?

Не можуть бути платниками туристичного збору особи, які прибули у відрядження (пп. 268.2.2 ПКУ).

Не є доходом відрядженого працівника сума відшкодованих йому в установленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах фактичних витрат, а саме зокрема на оплату вартості проживання в готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги (прання, чищення, лагодження та прасування одягу, взуття чи білизни), на найм інших жилих приміщень, інші документально оформлені витрати, пов’язані з правилами в’їзду та перебування в місці відрядження, у т.ч. будь-які збори та податки, що підлягають сплаті у зв’язку зі здійсненням таких витрат.

Зазначені витрати не є об’єктом обкладення ПДФО лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат, зокрема у вигляді рахунків, отриманих із готелів (мотелів) або від інших осіб, що надають послуги з розміщення та проживання фізичної особи, у т.ч. бронювання місць у місцях проживання тощо.

Відповідні норми закріплені в пп. 170.9.1 ПКУ.

Водночас до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо, зокрема у вигляді суми грошового відшкодування будь-яких витрат платника податку, крім тих, що обов’язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування (пп. «г» пп. 164.2.17 ПКУ).

Тож ДФС у підкатегорії 103.17 системи «ЗІР» доходить такого висновку: якщо роботодавцем здійснюється відшкодування суми збору, сплаченого працівником під час відрядження в межах України за найм житлового приміщення, то сума такого відшкодування включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого працівника як додаткове благо й обкладається ПДФО на загальних підставах.

Джерело: www.interbuh.com.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Профспілка зробила заяву щодо зарплат освітян: подробиці
Профспілка працівників освіти звернулася до Кабінету Міністрів щодо диференціації заробітної плати вчителів, з урахуванням професійної кваліфікації, складності, важливості та відповідальності ...
Коли слід припинити виплату середнього заробітку мобілізованому працівникові після загибелі, якщо така виплата зберігалася після 19.07.2022 р.
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України (в редакції, що діяла до 19.07.2022; далі — КЗпП) за працівниками, ...