...
Реєструйся

Гарантії та компенсації для лікарів, які підвищують кваліфікацію в закладі післядипломної освіти за основним місцем роботи чи за сумісництвом


Лікар працює за основним місцем роботи й за сумісництвом в іншій установі, звідки його направляють на курси післядипломної освіти для підвищення кваліфікації, підготовки й перепідготовки. Чи зберігатиметься середня заробітна плата лікареві й за основним місцем роботи?

Зберігатиметься за всіма місцями роботи лише тоді, коли направляють до закладів післядипломної освіти для підвищення кваліфікації, підготовки й перепідготовки.

Гарантії та компенсації для працівників, яких направляють на курси підвищення кваліфікації, регламентовано ст. 122 КЗпП України, а саме:зберігається місце роботи (посади) й провадяться виплати, передбачені законодавством.

Порядок оплати для зазначених працівників урегульовано постановою Кабінету Міністрів України «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28 червня 1997 року № 695 (Постанова № 695). Вона гарантує збереження середньої заробітної плати за основним місцем роботи під час навчання. Привілей раніше був лише для працівників освіти, направлених на курси й до інститутів удосконалення вчителів, — їм зберігали середню заробітну плату за кожним місцем роботи (підп. «а» п. 1 Постанови № 695).

З ухваленням постанови Кабінету Міністрів України «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11 травня 2011 року № 524 середній заробіток зберігають за кожним місцем роботи медичним і фармацевтичним працівникам, яких направили на курси підвищення кваліфікації (абз. третій п. 2 цієї постанови).

Водночас середню заробітну плату зберігають за всіма місцями роботи лише тоді, коли медиків і фармацевтів направляють до закладів післядипломної освіти для підвищення кваліфікації, підготовки та перепідготовки. Якщо згаданих осіб направили на курси удосконалення лікарів (фармацевтів) на базі інших закладів, ця норма не діятиме.

Автор: Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст із соціально-економічної роботи Профспілки працівників охорони здоров’я України

Докладніше — у журналі «Довідник кадровика»  № 7, 2016