...
Реєструйся

Індексація грошових доходів


Індексація грошових доходів населення — встановлений законами та іншими нормативно-правовими актами України механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг (ст. 1 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення»). Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» об’єктом індексації грошових доходів населення, зокрема, є оплата праці (грошове забезпечення).

Індексації підлягають грошові доходи населення у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення.

Оскільки, мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, яка підлягає індексації відповідно до норм чинного законодавства, відповідно, у разі не проведення індексації частини доходу п. 29 Порядку № 295 прямо вказує, що заходи до притягнення об’єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності вживаються одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень під час інспекційного відвідування або невиїзного інспектування.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика» за матеріалами Управління Держпраці у Дніпропетровській області

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


З 01.04.2024 змінюється розмір мінімальної заробітної плати: на які показники це вплине
Мінімальна заробітна плата (МЗП) – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна ...