...
Реєструйся

До якого періоду відносити індексацію зарплати, що нарахована за минулі періоди


Індексацію здійснюють спираючись на Закон України від 03 липня 1991 року № 1282-ХІІ «Про індексацію грошових доходів населення» (далі — Закон № 1282) та Порядок проведення індексації грошових доходів населення, що затверджений постановою КМУ від 17 липня 2003 року № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Об’єктом індексації грошових доходів населення є оплата праці як грошовий дохід громадян, одержаний ними в гривнях на території України і який не має разового характеру (ч. 1 ст. 2 Закону № 1282, п. 2 Порядку № 1078).

Водночас єдиний внесок обчислюють щомісяця на підставі бухгалтерських та інших документів, згідно з якими нараховують або підтверджують виплати, на які нараховують єдиний внесок відповідно до частини третьої статті 9 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Читайте також: Роботодавець переводить працівника на іншу роботу: як оплачувати його працю

Згідно з пунктом 1 розділу IV Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 № 4 (Додаток 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам»), до Розрахунку призначений для щоквартального формування платниками єдиного внеску щодо кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй зарплати у розрізі місяців звітного кварталу.

Читайте також: Про підвищення розміру мінімальної заробітної плати

Тож якщо заробітну плату нараховують за попередній звітний період (уточнюють кількість відпрацьованого часу, виявляють помилки), донараховані суми включають до зарплати місяця, у якому проводити такі донарахування.

 

Читайте також: Виплата заробітної плати й надання довідки про неї

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Передплата

Матеріали до теми


Право працівника на доплату за суміщення професій або виконання обов’язків тимчасово відсутнього колеги
ЗАПИТАННЯ Чи має працівник право на доплату за суміщення професій або виконання обов’язків тимчасово відсутнього колеги?   ВІДПОВІДЬ Так, має. ...
Членські організації ФПУ розробили звернення про захист соціальних прав і гарантій членів профспілок (законопроєкт № 11367)
На заклик Президії ФПУ провести роботу щодо залучення народних депутатів України до підписання законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про ...
Опубліковано огляд судової практики КЦС ВС щодо про колективні договори і угоди
Верховний Суд опублікував огляд судової практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду щодо застосування законодавства України про колективні договори ...
Впровадження лікарської резидентури за вузькопрофільними лікарськими спеціальностями
Міністерство охорони здоров’я вперше за історію української медичної освіти запроваджує лікарську резидентуру. Це — етап післядипломної медичної освіти, який триває ...