...
Реєструйся

Індексація заробітної плати


Індексація — це встановлений законодавчими актами України механізм підвищення грошових доходів громадян, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати їм подорожчання споживчих товарів і послуг, тобто, це виплата роботодавцем працівникові компенсації (додаткових коштів) у зв’язку зі зростанням індексу інфляції (індексу споживчих цін — ІСЦ).

Індексація є частиною державної системи соціального захисту громадян, спрямованою на підтримання купівельної спроможності їхніх грошових доходів, особливо соціально вразливих верств населення — пенсіонерів, інвалідів, неповних і багатодітних сімей, а також молоді, яка навчається.

Право на проведення індексації заробітної плати настає, коли індекс споживчих цін перевищить поріг індексації. З січня 2016 року він становить 103%. Споживчий набір, на основі якого розраховується ІСЦ, визначається Державною службою статистики України, а розрахунок індексів для проведення індексації здійснюється за даними Держстату України. Індексації підлягає заробітна плата працівників у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, а та частина заробітної плати, яка перевищує прожитковий мінімум, індексації не підлягає. Загалом, для розрахунку індексації заробітної плати визначення індексу інфляції починається за місяцем, в якому індекс інфляції перевищив поріг індексації, а здійснюється індексація з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому опублікований індекс інфляції. 

Крім того, існує таке поняття, як коефіцієнт індексації – це приріст індексу інфляції (у відсотках), визначений множенням індексів інфляції за певний період. У місяці, коли йде підвищення посадового окладу (тарифної ставки) індекс споживчих цін (ІСЦ)  приймають за 1 або 100 %, а для подальшої індексації даний індекс обчислюють наростаючим підсумком з місяця, наступного за місяцем такого підвищення.

Припустимо, що індекс споживчих цін становить 103,1%. Це означає, що зарплата має індексувати на 3,1%. І, наприклад, якщо зарплата працівника 1600,00 грн, то він отримає додатково 49,6 грн індексації. Розрахунок здійснюється за формулою:

Сума зарплати в межах прожиткового мінімума * Коефіцієнт індексації = Сума індексації

В нашому прикладі це: 1600,00 х 3,1% = 49,6. 

По завершенню консультації фахівець зазначила, що загалом даний механізм обчислення є достатньо не простий, тому спеціалісти Управління з питань праці завжди готові надати консультативну підтримку та роз’яснення з питань додержання законодавства про працю.

Ірина Баглій, головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці

Джерело: dp.dsp.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Профспілки звернулися до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
За ініціативою профспілок працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери Федерація профспілки України у свою чергу звернулася до Кабінету Міністрів України ...