...
Реєструйся

1 грудня — важлива дата для кадровика


До 1 грудня ще далеко, але кадровикам варто ретельно підготуватися до цієї дати. Бо саме до 1 грудня потрібно подати відповідні документи щодо ведення персонального обліку та організації періодичного медичного огляду.

Ведення персонального обліку
З метою ведення персонального обліку призовників і військовозобов’язаних на державні органи, підприємства, установи та організації (далі — підприємство) покладається виконання одного з таких заходів складення і подання щороку до 1 грудня до районних (міських) військових комісаріатів списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць. Тобто на практиці відповідальна за ведення військового обліку особа, зазвичай це працівник кадрової служби, складає та подає до вищезазначеної дати поточного року до районних (міських) військових комісаріатів списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць. Форму списку наведено в додатку 3 до постанови КМУ «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних» від 7 грудня 2016 року № 921 (далі — Постанова № 921). Її заповнення не потребує коментарів. Вона нічим не відрізняється від форми, яку було передбачено Інструкцією з організації та ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників, що діяла до затвердження Постанови № 921, за винятком того, що до форми списку тепер не заносять дані юнаків, старших призовного віку, які не були приписані до призовної дільниці. Докладну інформацію щодо ведення військового обліку на підприємстві читайте у практичному посібнику «Військовозобов’язані та мобілізовані працівники: документообіг кадровика».

Організація періодичного медичного огляду
З метою своєчасної організації медичних оглядів (попередніх та періодичних) роботодавець має насамперед організувати та провести лабораторні дослідження умов праці з метою визначення наявності шкідливих факторів (умов праці) на конкретних робочих місцях.

Залежно від рівнів впливу одного або декількох факторів виробничого середовища та/або трудового процесу на конкретному робочому місці визначається необхідність та періодичність проведення медичних оглядів.

За результатами цих оглядів роботодавець у разі потреби повинен забезпечити виконання відповідних оздоровчих заходів.

Роботодавець подає заяву, до територіального управління Держпраці в області (далі — управління Держпраці), де фактично знаходиться підприємство, установа, організація (за місцем провадження господарської діяльності, далі — підприємство), щодо визначення категорій працівників, що підлягають періодичним медичним оглядам. До заяви додаються результати лабораторних досліджень умов праці та штатний розклад (або перелік посад), затверджений керівником підприємства.

За результатом розгляду поданої заяви, доданих документів та обстеження умов праці управління Держпраці за участю представника профспілкової організації або уповноваженої особи від роботодавця визначають категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду, та до 1 грудня складають акт визначення категорій працівників, що підлягають періодичному медичному огляду (далі — Акт) за формою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21 травня 2007 року № 246. На підставі Акта роботодавець протягом місяця складає на паперовому та електронному носіях поіменний список працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам, за формою, зазначеною у додатку 2, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21 травня 2007 року № 246, у чотирьох примірниках та узгоджує в управлінні Держпраці.

Більш детальну інформацію щодо медичного обліку читайте у матеріалі Людмили Харчук, начальника відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Державної служби України з питань праці, у журналі «КАДРОВИК.UA» № 11, 2018.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Чи може науково-педагогічний працівник обійняти посаду доцента без наявності відповідного вченого звання?
Науково-педагогічний працівник, який не має вченого звання доцента, може претендувати на заміщення посади доцента з установленням йому посадового окладу на ...