...
Реєструйся

Чи дає період відпустки без збереження заробітної плати під час воєнного стану право на щорічну відпустку?


Так, дає.

Статтею 9 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки»  (далі — Закон № 504) передбачено, що до стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку, зараховуються, зокрема, час, коли:

1) працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада);

2) такому працівнику не виплачувалася заробітна плата у зв’язку з перебуванням у відпустці без збереження заробітної плати, передбаченої статтями 25, 26 Закону «№ 504.

Раніше писали: Додаткова відпустка учасникам бойових дій: як надавати та чи компенсувати в разі звільнення

Тривалість відпусток без збереження заробітної плати, які надаються за угодою сторін відповідно до статті 26 Закону № 504, обмежена 15 календарними днями на рік.

Водночас особливості трудових відносин у період дії воєнного стану, не передбачені іншими актами трудового законодавства, визначені Законом України від 15 березня 2022 року
№ 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон № 2136). Зокрема, статтею 12 Закону № 2136 передбачено, що протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону № 504.

Реалізація права працівника на щорічну відпустку та додаткову відпустку «на дітей» у разі реорганізації підприємства — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Таким чином, відпустка без збереження заробітної плати, яка надається упродовж дії воєнного стану, надається відповідно до статті 26 Закону № 504 і включається до стажу, який дає право на щорічну основну відпустку.

Тривалість щорічних відпусток залежно від категорії працівників — читайте в журналі «»КАДРОВИК.UA»

Від редакції «КАДРОВИК.UA»

Варто додати, що частина 4 статті 12 Закону № 2136, визначає ще один вид відпустки без збереження заробітної плати на період дії воєнного стану. Мова йде про те, що у період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого пунктом 4 частини першої статті 9 Закону № 504.

Отже, час перебування у такій відпустці не зараховується до стажу, який дає право на щорічну основну відпустку.

 

Як визначити кількість днів щорічної основної відпустки, за які потрібно виплатити працівникові грошову компенсацію при звільненні? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Джерело: Державна служба України з питань праці


Експрес-курс «Облікові документи кадрової служби та порядок їх ведення»

Модуль 1. Особова картка форми № П-2: правила заповнення
Модуль 2. Особова справа: нормативне регулювання та стала практика.

Кожен учасник отримує:

  • 3 відео
  • 1 презентацію у форматі PDF
  • 1 письмову консультацію експерта

тел.: 0 (800) 219-977067-317-5886
Е-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...
Кабмін готує електронне бронювання від мобілізації через «Дію»
Кабінет Міністрів повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через «Дію», яка обговорювалася восени минулого року. Головна відмінність такого підходу – ...