...
Реєструйся

Чи має право держслужбовець на матеріальну допомогу, якщо йде у відпустку меншу за 14 днів


У разі поділу щорічної основної відпустки на частини грошова допомога в розмірі середньомісячної заробітної плати виплачується за заявою службовця один раз на рік незалежно від кількості днів такої відпустки. Такий висновок 23 лютого 2021 року зробив Верховний Суд у своїй постанові у справі № П/811/1858/16.

У цій справі Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а рішення судів попередніх інстанцій — без змін. Приймаючи свої рішення у справі, суди зазначили, що державний службовець має право поділити щорічну відпустку на частини, основна частина якої не повинна бути меншою 14 календарних днів. При цьому підставою для виплати грошової допомоги у розмірі середньомісячної заробітної плати під час отримання щорічної відпустки є факт отримання працівником частини щорічної основної відпустки за відповідний рік. Виплата такої грошової допомоги, як вказали суди, не пов’язана з тривалістю отриманої державним службовцем частини щорічної відпустки, а нормами чинного законодавства не встановлено заборону виплати вказаної допомоги під час отримання працівником відпустки, тривалістю менше 14 календарних днів.

Згідно з положеннями статті 57 Закону України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889-VIII підставою для виплати грошової допомоги у розмірі середньомісячної заробітної плати під час отримання щорічної відпустки визначено саме факт отримання працівником такої щорічної основної відпустки за відповідний рік.

Тобто законодавство не пов’язують виплату такої грошової допомоги з тривалістю отриманої державним службовцем частини щорічної відпустки, не встановлено заборони виплати вказаної допомоги під час отримання працівником відпустки, тривалістю менше 14 календарних днів.