...
Реєструйся

Чи має право на ПСП батько, який утримує трьох дітей, але одна з них не всиновлена?


ЗАПИТАННЯ

Чи має право на ПСП батько, який утримує трьох дітей віком до 18 років. При цьому двоє з них є його рідними, та одна дитина дружини не всиновлена.

 

ВІДПОВІДЬ

Права та обов’язки матері, батька і дитини визначені у статті 121 Сімейного кодексу України (далі — СКУ) і ґрунтуються на походженні дитини від них. Причому походження дитини має бути засвідчене органом державної реєстрації актів цивільного стану, як описано у статтях 122 і 125 СКУ.

Важливо, що мати і батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини незалежно від того, чи перебували вони в шлюбі між собою, згідно зі статею 141 СКУ.

 

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»
Формат: відеоуроки • Для довідок: 0 (800) 219-977

Водночас усиновлення також надає усиновлювачеві права і накладає на нього обов’язки щодо дитини, яку він усиновив, у тому ж обсязі, який мають батьки (п. 4 ст. 232 СКУ).

Оскільки чоловік не усиновив дитину дружини від першого шлюбу, то у нього немає обов’язку її утримувати. Тобто, у такому випадку він не має права на застосування податкової соціальної пільги на не всиновлену дитину.

 

Однак такий платник, отримуючи зарплату, розмір якої у 2024 році не перевищує 8480,00 грн на місяць (4240,00 грн х 2), та при додержанні всіх інших вимог статті 169 Податкового кодексу України, має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 1514,00 грн у розрахунку на кожну свою дитину.

ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA»

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Всеукраїнський кадровий форум — 2024

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Боротьба з безробіттям по-вінницьки: залучення до суспільно корисних робіт
У Вінниці безробітних залучатимуть до суспільно корисних робіт. Таким чином місто запускає новий проєкт щодо працевлаштування. Про це повідомляє Вінницька ...