...
Реєструйся

Щодо надання допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю


ЗАПИТАННЯ

Чи має право працівниця, яка працює неповний робочий час у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю по догляду за хворою дитиною?

 

ВІДПОВІДЬ

Згідно з абзацом першим частини першої статті 22 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон № 1105), страхову виплату у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють за трудовим договором, гіг-контрактом, іншим цивільно-правовим договором та на інших законних підставах призначають та надають за основним місцем роботи (лист ПФУ від 22 листопада 2023 року № 43354-49563/К-03/8-2800/23).

Читайте також: Чи оплачується період тимчасової непрацездатності працівнику на роботі за сумісництвом?

Саме сформований на основі медичного висновку про хворобу листок непрацездатності є підставою для призначення працівникові виплат (ч. 1 ст. 23 Закону № 1105) у формі страхових виплат, що повністю або частково компенсують втрату зарплати при настанні страхового випадку (ч. 1 ст. 15 Закону № 1105).

При цьому допомогу по догляду за хворою дитиною віком до 14 років виплачують застрахованій особі з першого дня за період, протягом якого дитина, за висновком лікаря, потребує догляду, але не більше як за 14 календарних днів (ч. 3 ст. 15 Закону № 1105).

 

Коли допомогу не надають і про допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю внаслідок захворювання або травми

Проте, згідно з частиною шостою статті 15 Закону № 1105, таку допомогу не надають, якщо застрахована особа перебувала у цей час у щорічній (основній чи додатковій) відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням або творчій відпустці.

Згідно із частиною другою статті 15 Закону № 1105, допомогу по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачує ПФУ застрахованим особам з шостого дня непрацездатності за весь період до її відновлення або до встановлення МСЕК інвалідності, незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законом.

Читайте також: Чи має право працівниця, яка під час дії воєнного стану не виходить на роботу з нез’ясованих причин, на допомогу по вагітності та пологах: роз’яснення ПФУ

Листок непрацездатності формують, спираючись на медичний висновок після ідентифікації пацієнта в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, згідно із пунктом 2 розділу II Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі, що затверджений наказом МОЗ від 17 червня 2021 року № 1234 «Про затвердження Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності».

 

Тож, якщо у застрахованої особи, яка працює неповний робочий час у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, настає страховий випадок — тимчасова непрацездатність, догляд за хворою дитиною, то у такому разі допомогу по тимчасовій непрацездатності (у тому числі допомогу для догляду за хворою дитиною) надають їй на загальних підставах.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA


Експрес-курс «Соціальне страхування по тимчасовій непрацездатності»

  • Вичерпно про порядок оформлення «лікарняних»
  • Надаємо готові зразки наказів
  • Гарантуємо письмову консультацію від експерта

тел.: 0 (800) 219-977, (067) 317-58-86
Е-mail: podpiska@mediapro.com.ua

 

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...
Коли контролюючий орган відмовляє в укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування
Згідно з положеннями розділу V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом ...
Штраф за неправильно оформлену «лікарняні» у зв’язку з вагітністю та пологами: що треба знати
Згідно зі статтею 23 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», підставою для ...