...
Реєструйся

Чи має право роботодавець відмовити працівникові у відпустці у зв’язку з навчанням


СИТУАЦІЯ

До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці звернулася пані Оксана, яка працює на одному з приватних підприємств Донецької області, яке у зв’язку з бойовими діями знаходиться у простої.

Пані Оксана повідомила, що набуває другу вищу освіту і незабаром розпочинаються заняття. Але роботодавець відмовився надати оплачувану додаткову відпустку у зв’язку з навчанням, мотивуючи тим, що пані Оксана перебуває в простої і під час дії воєнного стану він має право відмовити працівнику в наданні будь-якого виду відпусток.

 

КОМЕНТАР

Відповідно до статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Відповідно до статті 34 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), простій — це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

ЩОРІЧНІ ВІДПУСТКИ: планування і надання. Спецвипуск № 4, 2023
0 (800) 219-977podpiska@mediapro.com.ua

Відповідно до статті 15 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки», працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах за вечірньою та заочною формами навчання, надаються додаткові оплачувані відпустки. Підставами для надання такої відпустки є заява працівника та довідка-виклик навчального закладу.

 

Підприємство, установа зобов’язані надавати працівникові навчальну відпустку саме в той час, який визначив навчальний заклад. Запровадження простою не може бути підставою для відмови працівникові в наданні оплачуваної навчальної відпустки. Відповідно до вимог статті 217 КЗпП, на час додаткових відпусток у зв’язку з навчанням (статті 211, 213, 216 КЗпП), за працівниками за основним місцем роботи зберігається середня заробітна плата.

Вас може зацікавити:

Джерело: Управління Держпраці

Передплата

Матеріали до теми


Штрафи за порушення правил військового обліку планують збільшити
Представники трьох різних парламентських фракцій розповіли, наскільки можуть зрости штрафи за порушення правил військового обліку для громадян України, інформує «Протокол». ...
Е-кабінет військовозобов’язаного буде доступним з 18 травня
Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня, повідомляє  LIGA.net. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових ...
Наказом Мінреінтеграції змінено Перелік територій бойових дій або тимчасово окупованих рф
Мінреінтеграції своїм наказом «Про затвердження Змін до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» ...
Механізми оскарження постанов військово-лікарських комісій
Військово-лікарська експертиза відіграє ключову роль у забезпеченні обороноздатності держави та гарантуванні прав військовослужбовців і призовників на належний захист їхнього здоров’я. ...