...
Реєструйся

Чи мають право на пільгову пенсію машиністи холодильних установок?


Машиніст холодильних установок – працівник, який обслуговує сучасні холодильні установки, працює у різних галузях народного господарства.  Працює в приміщенні, в умовах підвищеної відповідальності, підвищеного рівня шуму, загазованості, робочої зони. Чи є в нього право на пільгове пенсійне забезпечення?

Відповідно до Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах затверджений Постановою Кабінету Міністрів №461 від 24.06.2016. професія «машиніста холодильних установок, що обслуговують аміачно-холодильні установки» відноситься до розділу XXXIII. Загальні професії (у всіх галузях господарства), і тому користуються правом пільгового пенсійного забезпечення.

Під повним робочим днем слід вважати виконання робіт в умовах, передбачених Списком, не менш як 80% робочого часу, встановленого для працівників цього виробництва, професій чи посади, з урахуванням підготовчих, допоміжних, поточних ремонтних робіт, пов’язаних з виконанням певних трудових обов’язків.

Для одержання права на пенсію за віком на пільгових умовах, робоче місце «машиніста холодильних установок, що обслуговують аміачно-холодильні установки» повинне бути підтверджене за результатами атестації, не рідше одного разу на 5 років відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 442 від 01.08.1992. У разі несвоєчасного проведення атестації робочих місць за умовами праці, після 21.08.1992. професія «машиніста холодильних установок,  що обслуговують аміачно-холодильні» установки втрачає право на пільгове пенсійне забезпечення.

Джерело: lviv.dsp.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...