...
Реєструйся

Як податківці боряться з зарплатою в «конвертах», – аналіз ДФС


Жодне питання, пов’язане з діяльністю підприємств, не розглядається в податкових органах без аналізу рівня заробітної плати та проведення заходів роз’яснювального характеру щодо його впливу на соціальний захист. Про це під час наради у Волинській ОДА з питань своєчасного нарахування і виплати заробітної плати повідомив заступник начальника ДФС у Волинській області Богдан Шинкарчук.

«Рівень зарплати безпосередньо впливає на рівень соціальних допомог та майбутнього пенсійного забезпечення найманих працівників. Тому ми вказуємо працедавцям на неприпустимість зарплати в “конвертах”. Зверну Вашу увагу, що фахівці ДФС щомісяця аналізують стан фінансово-господарської діяльності платників, які нараховують середню зарплату менше встановленого мінімуму. Про такі факти ми інформуємо органи місцевої влади та в ході співбесід намагаємося переконати представників бізнесу у важливості дотримання соціальних гарантій», – наголосив  Богдан Шинкарчук.

Посадовець підкреслив, що проведенню співбесід та заслуховувань в органах ДФС передує детальний аналіз діяльності підприємств як з використання даних, що містяться в звітності ДФС, зокрема щодо обсягів прибутку, ПДВ, єдиного та акцизного податків тощо, так  інформації  з інших джерел.  Зокрема, фахівці ДФС звертають увагу на  наявність вакансій та пропонованої зарплати, участь в тендерах, аналізують повідомлення про початок та завершення об’єктів будівництва, ринкову вартість надання послуг  тощо.

«Як правило, факти нарахування зарплати менше мінімального розміру  посадові особи 60 відсотків підприємств аргументують запровадженням неповного робочого дня, а у кожному третьому випадку – роботою за сумісництвом. Лише 1 відсоток таких платників стверджують про простій в роботі. Тим не менше, після заслуховувань в територіальних органах ДФС із 1898 підприємств установ та організацій, які за даними 1-ДФ у першому кварталі поточного року  нарахували середню заробітну плату в розмірі менше мінімальної, 388 збільшили нарахування в звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за квітень, травень», – зазначив Богдан Шинкарчук.

Як свідчить аналітика, на Волині більшість підприємств, що нараховують зарплату менше мінімального розміру, працюють в містах обласного значення, у Луцькому та Ковельському районах.

Щодо галузей та сфер діяльності, то про середня зарплату у першому кварталі 2018 року менше мінімального розміру прозвітувалися 45,8 відсотка неприбуткових організацій,  45,5 відсотка СГД будівельній галузі, 44,3 відсотка підприємств громадського харчування та 41,4  відсотка сфери надання послуг.

Джерело: news.dtkt.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Профспілка зробила заяву щодо зарплат освітян: подробиці
Профспілка працівників освіти звернулася до Кабінету Міністрів щодо диференціації заробітної плати вчителів, з урахуванням професійної кваліфікації, складності, важливості та відповідальності ...
Коли слід припинити виплату середнього заробітку мобілізованому працівникові після загибелі, якщо така виплата зберігалася після 19.07.2022 р.
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України (в редакції, що діяла до 19.07.2022; далі — КЗпП) за працівниками, ...
Звільнення працівника після відпустки, наданої «авансом»: як утримати зайві нарахування
Непоодинокими є випадки, коли працівник звільняється після відпустки, яка була йому надана «наперед», тобто за період, який він ще не ...