...
Реєструйся

Чи може працівниця взяти відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку лише за власною заявою?


Працівниця, перебуваючи у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, народила другу дитину. Листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами надіслала поштою. Пізніше працівниця надіслала поштою заяву про надання їй відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Але свідоцтво про народження другої дитини не було надано.

На письмовий запит щодо надання свідоцтва про народження дитини для оформлення відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку працівниця відмовила, посилаючись на те, що жодним документом з трудового законодавства і цивільного права не визначено, що вона має надати це свідоцтво для оформлення відпустки, і достатньо тільки її заяви. Чи повинна працівниця надати свідоцтво про народження другої дитини?

На відміну від щорічної основної відпустки, що надається за відпрацьований час, право на соціальні відпустки та їх тривалість визначається залежно від віку дітей, їх кількості, стану здоров’я (наявність інвалідності) і т. д. Тому право на ту чи іншу соціальну відпустку має бути підтверджене належними документами — свідоцтвом про народження дитини (дітей), рішенням суду про усиновлення, медичною довідкою про інвалідність тощо.
Повну відповідь Сергія Рябоконя, заступника директора Департаменту заробітної плати та умов праці — начальник відділу регулювання умов і охорони праці Міністерства соціальної політики України, читайте в журналі «Довідник кадровика. КАДРОВИК.UА» № 6, 2018.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика. КАДРОВИК.UA»

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...
Що робити з працівниками, які залишили місце проживання і переїхали в іншу область або за кордон?
Якщо специфіка виконання роботи передбачає можливість її здійснення віддалено, за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, роботодавцю доцільно прийняти рішення про переведення працівника ...