...
Реєструйся

Чи можна звільнити працівника у вихідний день, якщо цей день є робочим за графіком роботи підприємства?


На кадрове запитання з форуму ВАК відповідає редакція Єдиної електронної системи «КАДРОВИК-онлайн».

Форум кадровиків — це безкоштовний онлайн-майданчик для обміну досвідом та взаємної фахової допомоги. Не соромтеся звертатися по допомогу до колег-фахівців на форумі порталу!

ЗАПИТАННЯ. Працівник пішов у відпустку, стати до роботи йому припадає на його вихідний день (посеред тижня), тому що він працює позмінно. Під час відпустки написав заяву на звільнення. Коли звільнити працівника: у його вихідний день чи у перший робочий після виходу на роботу?

ВІДПОВІДЬ. Чинне законодавство України про працю не містить норм, що забороняють укладати трудовий договір у вихідні дні за умови, що зазначені дні на підприємстві є робочими відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку та колективного договору.

Не заборонено законом і звільняти працівників у їхній вихідний день (за наявності визначених законом підстав для звільнення). Заперечуючи це твердження, на практиці часто посилаються на п. 2.27 Інструкції № 58, згідно з яким днем звільнення вважається останній день роботи. Зазначену норму слід розуміти так, що в день звільнення працівник ще перебуває у трудових відносинах із підприємством. У будь-якому разі порядок звільнення зазначеною вище інструкцією не регулюється — він урегульований законами, норми яких прямо вказують на можливість звільнення у день, коли працівник не працював.

У КЗпП передбачено спеціальну норму щодо порядку проведення розрахунків із працівником, якого звільняють у день, коли він не працював. Згідно зі ст. 116 КЗпП, якщо працівник у день звільнення не працював, то належні йому при звільненні суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Можливість звільнення останнім днем відпустки, тобто в день, коли працівник не працював, прямо передбачено і в ст. 3 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Для випадків звільнення у вихідний або неробочий день слід дотримуватися всіх організаційно-правових гарантій, зокрема й щодо видачі в день звільнення трудової книжки та копії наказу про звільнення.
Отже, працівника можна звільнити у вихідний день згідно з його графіком роботи, якщо цей день є робочим за графіком роботи підприємства.

  Наталія ФЕДОРОВА,
головний експерт Єдиної електронної системи «КАДРОВИК-онлайн», постійний автор спеціалізованих видань України

 

Придбати доступ до Єдиної електронної системи «КАДРОВИК-онлайн»