...
Реєструйся

Чи можуть змушувати залишатися на робочому місці під час повітряної тривоги


Чи вправі роботодавець змушувати працівників виконувати свої посадові обов’язки під час оголошеної повітряної тривоги? Пояснення надали в Північно-Східному міжрегіональному управлінні Держпраці.

Керівник суб’єкта господарювання зобов’язаний забезпечувати цивільний захист як своїх працівників, так і клієнтів/відвідувачів, зокрема під час оповіщення про повітряну тривогу в населеному пункті, де розташоване підприємство. Адже громадяни України мають право на отримання інформації про надзвичайні ситуації або небезпечні події, що виникли або можуть виникнути (ст. 21 Кодексу цивільного захисту України).

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Роботодавець не вправі вимагати від працівника виконання роботи, що становить явну небезпеку для життя працівника, а також в умовах, що не відповідають законодавству про охорону (ст. 153 КЗпП).

Однак прямої відповідальності за роботу підприємства під час повітряної тривоги чинне законодавство України наразі не передбачає.

Коли перебуваючи на робочому місці пролунала сирена, потрібно виконати заходи, передбачені на такий випадок у внутрішньому документі підприємства — інструкції або плані реагування.

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Курс «Військовий облік на підприємстві: документація та взаємодія»

Матеріали до теми


Період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу
Сплата єдиного внеску — це не лише обов’язок платників перед державою, а й захищені соціальні гарантії для кожного. Тож, ненадходження ...
Охорона праці: роботодавець зобов’язаний вживати заходи для полегшення умов праці працівників
Ким встановлюється діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації)? Діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації) встановлюється лікарем закладу охорони здоров’я, до якого звернувся ...