...
Реєструйся

Чи передбачено штрафні санкції при здійсненні виплат на оплату праці за рахунок виручки від реалізації продукції?


Фахівці департаменту Державної фіскальної служби України 20 серпня надали роз’яснення щодо відповідальності за витрачання готівки з виручки від реалізації продукції на виплати, що пов’язані з оплатою праці, за наявності податкової заборгованості.

Відповідно до підпункту 87.3.8 пункту 87.3 статті 87 Податкового кодексу України не можуть бути використані як джерело погашення податкового боргу платника податків, зокрема, власні кошти юридичної особи, що використовуються для виплат заборгованості з основної заробітної плати за фактично відпрацьований час фізичним особам, які перебувають у трудових відносинах з такою юридичною особою.

Згідно з пунктом 17 розділу II Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148, суб’єкти господарювання використовують готівкову виручку (готівку), у тому числі готівку, одержану з банку, для забезпечення потреб, що виникають у процесі їх функціонування, а також для проведення розрахунків з бюджетами та державними цільовими фондами за податками і зборами (обов’язковими платежами).

Суб’єкти господарювання не мають права накопичувати готівкову виручку (готівку) у своїх касах понад установлений ліміт каси для здійснення витрат до настання строків цих виплат.

Абзацом четвертим статті 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12 червня 1995 року № 436/95 (далі — Указ № 436), передбачено відповідальність за використання суб’єктами господарювання одержаних в установі банку готівкових коштів не за цільовим призначенням у вигляді штрафу в розмірі здійснених виплат.

Нецільовим використанням готівкових коштів є їх витрачання на цілі, не пов’язані з веденням господарської діяльності.

Отже, при здійсненні виплат на оплату праці за рахунок виручки від реалізації продукції за наявності податкової заборгованості до суб’єктів господарювання штрафні санкції відповідно до норм Указу № 436 не застосовуються.

 

Джерело: zir.sfs.gov.ua

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Боротьба з безробіттям по-вінницьки: залучення до суспільно корисних робіт
У Вінниці безробітних залучатимуть до суспільно корисних робіт. Таким чином місто запускає новий проєкт щодо працевлаштування. Про це повідомляє Вінницька ...