...
Реєструйся

Чи поширюється дія Закону України «Про відпустки» на осіб, які проходять альтернативну (невійськову) службу?


Ні, не поширюється.

Трудові відносини між громадянином, який проходить альтернативну службу, та підприємством, установою, організацією (далі — підприємство) здійснюються на підставі письмового строкового трудового договору і регулюються законодавством про працю, за винятками, передбаченими Законом України «Про альтернативну (невійськову) службу» від 12 грудня 1991 року № 1975-ХII (далі — Закон № 1975).

Згідно зі статтею 16 Закону № 1975 строк альтернативної служби починається із дня початку роботи на підприємстві, визначеного наказом про прийняття на роботу.

Під час проходження альтернативної служби громадянину надається щорічна  оплачувана відпустка тривалістю 15 календарних днів. За перший рік альтернативної служби відпустка надається після відпрацьованих 11 календарних місяців. За бажанням громадянина відпустка без збереження заробітної плати із зарахуванням до строку проходження альтернативної служби може бути надана йому у разі смерті дружини, батька, матері (вітчима, мачухи), дитини (пасинка, падчерки), рідних брата, сестри тривалістю до 7 календарних днів без урахування часу, потрібного для проїзду до місця поховання й назад, а в разі хвороби перелічених осіб, які за  висновком медичного закладу потребують постійного стороннього догляду, — тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше 30 календарних днів.

Отже, на осіб, які проходять альтернативну (невійськову) службу, дія Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР не поширюється. Порядок надання щорічної відпусти та відпустки без збереження заробітної плати таким особам визначено Законом № 1975.

Читайте також спецвипуск газети «КАДРИ І ЗАРТПЛАТА», № 13 (157) —«ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНІ НА ПІДПРИЄМСТВІ»

Для передплатників газети «КАДРИ І ЗАРПЛАТА» спецвипуск уже доступний  у форматі електронної версії газети «КАДРИ І ЗАРПЛАТА»

Матеріали до теми


Кабмін готує електронне бронювання від мобілізації через «Дію»
Кабінет Міністрів повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через «Дію», яка обговорювалася восени минулого року. Головна відмінність такого підходу – ...
Закон № 3633 діє з 18 травня, оновити дані у ТЦК треба протягом 60 днів
Як ми вже повідомляли, Президент України Володимир Зеленський 16 квітня підписав Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-ІХ ...
Мобілізація за новими правилами: Президент підписав Закон
Сьогодні Президент України підписав Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації ...