...
Реєструйся

Чи повинна працівниця виходити на роботу з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, щоб звільнитися у зв’язку з переведенням на інше підприємство?


Чи повинна працівниця виходити на роботу з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, щоб звільнитися у зв’язку з переведенням на інше підприємство?

У новому номері «КАДРОВИК.UA» (№ 9, 2020) шукайте готові рішення щодо таких робочих ситуацій:

— Які підстави передбачені законодавством для надання працівникам відпустки без збереження заробітної плати?

— Який порядок і умови надання щорічних відпусток?

— Чи обов’язково надавати працівникові щорічну додаткову відпустку за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці за результатами атестації робочого місця? Як визначити тривалість такої відпустки?

— Чи має право працівник отримати грошову компенсацію за невикористану щорічну додаткову відпустку при звільненні?

— Чи мають право працівники державних підприємств працювати за сумісництвом?

— Чи можна звільнити працівника у зв’язку із закінченням строку трудового договору, якщо за його бажанням строк договору було продовжено?

— З якої дати потрібно звільнити працівника у разі його смерті на робочому місці?

— Чи можна з працівником підприємства укласти договір цивільно-правового характеру і на який строк? У чому полягає відмінність цивільно-правового договору від трудового?

— Як правильно визначати сукупність кількох підстав для надання працівникам додаткової соціальної відпустки тривалістю 17 календарних днів?

— Чи переноситься додаткова соціальна відпустка у разі тимчасової непрацездатності працівника?

— Чи повинна працівниця виходити на роботу з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, щоб звільнитися у зв’язку з переведенням на інше підприємство? Чи матиме вона право знову оформити таку відпустку на новому підприємстві?

— Чи повинна працівниця виходити на роботу з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, щоб звільнитися у зв’язку з переведенням на інше підприємство? Чи матиме вона право знову оформити таку відпустку на новому підприємстві?

РІШЕННЯ: Ні, не повинна.

Так, матиме.

У частині першій статті 32 КЗпП зазначено, що переведення працівника на роботу на інше підприємство, в установу, організацію (далі — підприємство) допускається лише за його згодою, тобто переведення має бути добровільним.

Отже, єдиною можливою підставою для переведення працівника є його письмова згода. Якщо він не погоджується, то переведення неможливе.

Заборони щодо звільнення працівників у зв’язку з переведенням на інше підприємство в період їх тимчасової непрацездатності або відпустки законодавством не встановлено, а тому працівниці, яка перебуває у відпустці для доглядом за дитиною до досягнення нею трирічного віку, не потрібно виходити на роботу, щоб звільнитися у зв’язку з переведенням на інше підприємство або з інших підстав. Для цього вона має лише подати заяву про звільнення у зв’язку з переведенням на інше підприємство за клопотанням нового роботодавця. Якщо така працівниця подасть новому роботодавцеві заяву про надання їй відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, той зобов’язаний буде надати їй зазначену відпустку, навіть із дати прийняття на роботу.

Слід нагадати, що звільнення працівниці у разі переведення на інше підприємство має провадитися на підставі пункту 5 статті 36 КЗпП.

УВАГА!

Усі без винятку передплатники журналу «КАДРОВИК.UA»  мають змогу користуватися безкоштовним телефонним сервісом «Гаряча лінія», де в режимі діалогу з 09:00 до 13:00 консультує експерт з кадрових питань Галина Панасівна Білоткач, яка має досвід практичної кадрової роботи понад 40 років та є незмінним експертом видання близько 10 років.

У кожному випуску журналу «КАДРОВИК.UA» або в електронній версії «КАДРОВИК.UA» Живому журналі Ви знайдете номер телефону «Гарячої лінії», а також Ваш персональний код для «Гарячої лінії», назвавши який зможете отримати безлімітну можливість консультації з експертом.

Оформити передплату на «КАДРОВИК.UA»

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Повідомлення про масове вивільнення працівників
Якщо на підприємстві планується масове вивільнення працівників у зв’язку зі скороченням їхньої чисельності, не пізніше ніж за 2 місяці до ...
Кейс для кадровика. Як визначити розмір виплат мобілізованим працівникам, якщо роботодавець вирішив зберігати ці виплати
Визначення розміру добровільних виплат мобілізованим працівникам можна здійснювати на основі середньої заробітної плати виходячи з виплат за останні 2 календарні ...
Кейс для кадровика. Оплата надурочних робіт при підсумованому обліку робочого часу
Згідно зі статтею 61 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) на безперервно діючих підприємствах, в окремих виробництвах, цехах тощо та на деяких видах робіт, ...
Кейс для кадровика. Особливості звільнення директора за угодою сторін
Дострокове припинення контракту з директором можливе в будь-який час, коли між сторонами досягнуто про це взаємної згоди. Пропозиція про припинення ...