...
Реєструйся

Чи потрібно подавати до ТЦК та СП повідомлення про зміну облікових даних у разі зміни назв посад


Розпочнемо із з’ясування дефініції поняття «посада» у трудовому законодавстві.

 

Що ж таке посада?

Наразі жоден із чинних національних законодавчих актів не містить загальної дефініції поняття «посада». Тож спробуємо його визначити.

Однією з основних умов трудового договору є трудова функція, яка визначається встановленням відповідної професії, спеціальності, кваліфікації чи посади.

Термін. Трудова функція — це інтегрований, переважно автономний набір трудових дій, що визначається характерним для нього технологічним процесом та передбачає наявність певних компетентностей, необхідних для їх виконання — частина друга статті 41 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП).

Професія є широкою сферою трудової діяльності, що відображає галузевий або родовий поділ праці, у якій працівник може застосовувати свої трудові здібності відповідно до наявних у нього знань, навичок та вміння. Виконання роботи певної професії потребує спеціалізації професійних навичок або знань за визначеним профілем (як-от: вчитель, лікар, водій, слюсар). Тому виконувана робота за однією професією може мати різні спеціальності.

 

Термін. Професія (вид занять) — це сукупність близьких за трудовими функціями видів трудової діяльності, що можуть вимагати певної професійної та/або освітньої кваліфікації працівника (частина перша ст. 41 КЗпП).

Спеціальність є частиною трудової діяльності в межах певної професії, що найбільш глибоко і всебічно опанована працівником. Спеціальність є основною ознакою, що характеризує трудову функцію працівника, оскільки вона містить у собі спеціалізацію працівників за професіями із специфікою роботи в умовах певного виду діяльності (як-от: вчитель фізики, лікар-терапевт, водій автотранспортного засобу, слюсар-сантехнік).

Водночас для визначення конкретної роботи, яку виконуватиме працівник, слід ураховувати також його кваліфікацію.

Кваліфікація — це рівень теоретичних та практичних знань, умінь, навичок за відповідною професією та спеціальністю, який відповідає розряду, класу, категорії, науковому ступеню тощо (як-от: токар 3-го розряду, водій 1-го класу, лікар вищої кваліфікаційної категорії).

Термін. Професійна кваліфікація (повна професійна кваліфікація) — це визнана або присвоєна/підтверджена суб’єктом, уповноваженим на це законодавством, та засвідчена відповідним документом стандартизована сукупність здобутих особою компетентностей та/або результатів навчання, що дає змогу здійснювати всі трудові функції, визначені відповідним професійним стандартом (частина третя ст. 41КЗпП).

Далі у статті:

  • Аналіз терміна «посада»
  • Що розуміється під зміною назви посади?
  • Як впливає зміна назви посади у зв’язку з її приведенням у відповідність до КП на ведення персонального військового обліку?
  • Розгляд прикладу з практики
  • З якою метою надсилається повідомлення до ТЦК та СП у разі перейменування назви посади
  • Що таке система військового обліку

 

Читати статтю повністю

 

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Передплата

Мар’яна Винничук
Мар’яна Винничук
головний редактор журналу «КАДРОВИК.UA», експерт проєктів «КАДРОВИК.UA».

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи можна заборонити працівнику бути фізичною особою — підприємцем?
СИТУАЦІЯ Керівник наполягає включити до колективного договору пункт, що працівники підприємства не можуть бути ФОП. Чи правомірна така вимога? Чи ...
Судова справа: за неоновлення даних — штраф, хоча військовозобов’язаний оновив їх через Резерв+ і звертався до ТЦК із заявою
СИТУАЦІЯ Колишній працівник податкової міліції подав позов до ТЦК, який наклав штраф на нього в сумі 17 тисяч грн, і ...
Чи можна перевести працівника на іншу посаду під час його перебування у щорічній оплачуваній відпустці?
З 24 березня 2022 року діє Закон України від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — ...