...
Реєструйся

Чи правомірне скорочення штату або чисельності працівників під час дії воєнного стану? Відповідає Держпраці


Законодавством про працю не встановлено обмежень щодо заборони скорочення працівників недержавних підприємств, установ та організацій в період воєнного стану.

При цьому у період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки.

Скорочення: алгоритм дій роботодавця — КАДРОКОНСПЕКТ у журналі «КАДРОВИК.UA»

Від редакції:

Вищевказана норма щодо звільнення працівника у період його перебування у відпустці або у період тимчасової непрацездатності зазначена у частині першій статті 5 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Звертаємо увагу, що відповідно частини першої статті 49-2 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці як у мирний час, так і у період дії воєнного стану. Проте, відповідно до частини четвертої статті 49-2 КЗпП ця вимога не застосовується до працівників, які вивільняються у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, пов’язаними з виконанням заходів під час мобілізації, на особливий період, а також у зв’язку з неможливістю забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій.

 

Вас також може зацікавити:

Джерело: Державна служба України з питань праці

Вебінар «Трудові відносини в період воєнного стану: новації законодавства»

Матеріали до теми


Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...
Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...