...
Реєструйся

Чи правомірне звільнення особи із займаної посади, яка служить за контрактом на військовій службі Збройних Сил України, в зв’язку з реорганізацією установи?


Розʼяснення надає Управління Держпраці у Миколаївській області .

Відповідно до частини 3 статті 119 КЗпП за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у т. ч. шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності та у фізичних осіб — підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Разом з цим зазначаємо, що ні в законодавстві про працю, ні в законодавстві з питань проходження військової служби та соціального захисту військовослужбовців немає норми, яка забороняє роботодавцю звільняти мобілізованих або прийнятих на військову службу за контрактом працівників у разі ліквідації (припинення діяльності) підприємства. В такому випадку припинення трудових відносин з працівниками має відбуватись з урахуванням положень пункту 1 статті 40 КЗпП.