...
Реєструйся

Чи враховується додаткова соціальна відпустка в максимальну тривалість щорічної відпустки?


Чи враховується додаткова соціальна відпустка в максимальну тривалість щорічної відпустки, визначену частиною третьою статті 10 Закону України «Про відпустки»? Чи ділиться вона на частини? Чи втрачається право на таку відпустку у разі її невикористання?

Ні, не враховується.

На думку Мінсоцполітики, така відпустка може ділитися на частини, якщо вона надається за 2 підставами.

Ні, не втрачається.

Згідно з частиною сьомою статті 20 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) додаткові відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, надаються понад щорічні відпустки, передбачені статтями 6, 7 і 8 цього Закону, а також понад щорічні відпустки, установлені іншими законами та нормативно-правовими актами, і переносяться на інший період або продовжуються в порядку, визначеному статтею 11 цього Закону.

Отже, зазначену додаткову соціальну відпустку надають понад щорічні основну і додаткову відпустки. Тобто тривалість додаткової соціальної відпустки при визначенні максимальної тривалості щорічних відпусток, яка встановлена частиною третьої статті 10 Закону № 504 (59 календарних днів), не враховується.

Слід зауважити, що законодавством не передбачено поділу додаткової соціальної відпустки на частини. Водночас Міністерство соціальної політики України в листі від 12 травня 2015 року № 256/13/116-15 зазначає, що у разі коли працівник має право на додаткову соціальну відпустку за 2 підставами (17 календарних днів), він може використати зазначену відпустку, наприклад, спочатку за однією підставою тривалістю 10 календарних днів, а через деякий час за другою підставою тривалістю 7 календарних днів.

Крім цього, законодавством не визначено строку давності, після якого працівник втрачає право на додаткові соціальні відпустки. Якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на таку відпустку за попередній чи за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено грошову компенсацію за всі невикористані дні цієї відпустки.

У новому номері «КАДРОВИК.UA» (№ 7, 2020) шукайте готові рішення щодо таких робочих ситуацій:

• Чи можна сумісникові (працює на 0,5 ставки) надати щорічну додаткову відпустку за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці?

• Чи проводиться атестація робочого місця за умовами праці бухгалтера (робота за комп’ютером) для надання йому щорічної додаткової відпустки?

• Як діяти працівникові у разі відмови роботодавця звільнити його з роботи за власним бажанням без поважної причини?

• Чи вноситься до трудової книжки працівника підприємства запис про проходження строкової військової служби?

• З якої дати потрібно звільнити працівника у зв’язку з набранням законної сили рішенням суду про позбавлення його волі?

• Якої тривалості надавати додаткову соціальну відпустку працівниці, котра має 4 дітей віком до 15 років?

• Чи має право працівниця, прийнята на роботу в порядку переведення з іншого підприємства, на додаткову соціальну відпустку на новому місці роботи, якщо вона не використала такої відпустки на попередньому місці роботи? Чи можна перерахувати суму компенсації за невикористані дні додаткової соціальної відпустки на рахунок підприємства, на яке вона перейшла?

• Чи зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, відпустка без збереження заробітної плати на період карантину?

• Жінка працює за основним місцем роботи, де отримала відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Під час відпустки вона зареєструвалася приватним підприємцем. Як у цій ситуації переоформити трудові відносини й трудову книжку? Чи вважається зайняття підприємницькою діяльністю роботою за сумісництвом?

• Працівник 22 травня 2020 року подав заяву про звільнення за власним бажанням (ст. 38 КЗпП), але продовжував працювати за усною домовленістю з роботодавцем до кінця червня і був звільнений 30 червня (останнім днем роботи). Ознайомлюватися з наказом про звільнення й отримувати трудову книжку працівник відмовляється. Як діяти в такій ситуації?

• Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці для надання додаткової відпустки за особливий характер праці?

 

УВАГА!

Усі без винятку передплатники журналу «КАДРОВИК.UA»  мають змогу користуватися безкоштовним телефонним сервісом «Гаряча лінія», де в режимі діалогу з 09:00 до 13:00 консультує експерт з кадрових питань Галина Панасівна Білоткач, яка має досвід практичної кадрової роботи понад 40 років та є незмінним експертом видання близько 10 років.

У кожному випуску журналу «КАДРОВИК.UA» або в електронній версії «КАДРОВИК.UA» Живому журналі Ви знайдете номер телефону «Гарячої лінії», а також Ваш персональний код для «Гарячої лінії», назвавши який зможете отримати безлімітну можливість консультації з експертом.

Оформити передплату на «КАДРОВИК.UA»

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Як визначити розмір виплат мобілізованим працівникам, якщо роботодавець вирішив зберігати ці виплати
Визначення розміру добровільних виплат мобілізованим працівникам можна здійснювати на основі середньої заробітної плати виходячи з виплат за останні 2 календарні ...
Кейс для кадровика. Оплата надурочних робіт при підсумованому обліку робочого часу
Згідно зі статтею 61 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) на безперервно діючих підприємствах, в окремих виробництвах, цехах тощо та на деяких видах робіт, ...
Кейс для кадровика. Особливості звільнення директора за угодою сторін
Дострокове припинення контракту з директором можливе в будь-який час, коли між сторонами досягнуто про це взаємної згоди. Пропозиція про припинення ...
Ліквідація підприємства: дії кадровика
Ліквідація підприємства — це фактично припинення його існування. Ліквідація можлива за рішенням власників підприємства чи уповноваженого ним органу або ж ...