...
Реєструйся

Чи зможе отримати працівник оплату закордонного лікарняного?


У Фонді соціального страхування відповіли, чи оплатять працівнику листок непрацездатності, виданий в іншій країні. Також обговорили і питання витрат на лікування внаслідок професійного захворювання поза межами України. 

Ситуація: офіційно працевлаштована в Україні громадянка іншої країни виїхала за кордон для отримання медичної допомоги.

Так, підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Водночас порядок, умови видачі та продовження листків непрацездатності визначено Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом

Міністерства охорони здоров’я України від 13 листопада 2001 року № 455. Але ця Інструкція не передбачає механізму обміну документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність іноземця, на листок непрацездатності, який видається лікувальними закладами України.

Тому якщо у працівника немає листка непрацездатності, виданого у встановленому порядку, допомога по тимчасовій непрацездатності не призначається.

Така ж ситуація і з оплатою понесених за кордоном витрат на лікування потерпілих внаслідок профзахворювання.

Підставою для фінансування зазначених витрат є акт розслідування нещасного випадку (Н-1) або акт розслідування хронічного професійного захворювання (П-4), висновок МСЕК про ступінь втрати працездатності та потребу потерпілого у такій допомозі. Під час тимчасової непрацездатності до встановлення МСЕК ступеня втрати професійної працездатності у відсотках або одужання підставою для фінансування витрат на надання меддопомоги в амбулаторних та стаціонарних умовах, медичної реабілітації потерпілих є висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я. Тож звідси можна зробити висновок, що за наявності вказаних документів понесені за кордоном витрати на лікування потерпілих внаслідок профзахворювання можна оплатити.

Але, на жаль, це не так. Фонд соціального страхування зазначив, що чинне законодавство передбачає здійснення лікування потерпілих у центральних районних (міських) лікарнях, у республіканській, обласних, міських і спеціалізованих лікарнях, науково-дослідних інститутах системи Міністерства охорони здоров’я України та Академії медичних наук України, відповідно до укладених договорів із закладами охорони здоров’я (п. 9 розділ ІІІ Положення про організацію лікування, медичної реабілітації та забезпечення потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання лікарськими засобами та виробами медичного призначення, затвердженого постановою Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 9 червня 2010 року № 18).

Отже, лікування потерпілих внаслідок професійного захворювання поза межами України з подальшою компенсацією витрат на медичну допомогу чинними нормативно-правовими актами не передбачено.

Детальніше про оформлення та облік листків непрацездатності читайте у спецвипуску «КАДРОВИК.UA», №З‘2019.

ПРИДБАТИ СПЕЦВИПУСК

Матеріали до теми


Про підвищення розміру мінімальної заробітної плати
Мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна заробітна ...
Трудові й соціальні гарантії для вагітних жінок і працівників із дітьми: нагадування для роботодавця
На прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину до 14 років, дитину з інвалідністю або доглядає за хворим членом сім’ї, ...
Щодо обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки: роз’яснення Мінекономіки
Обчислення середньої заробітної плати працівникам проводиться відповідно до норм Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від ...