...
Реєструйся

День захисника України


Закон України «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України» від 5 березня 2015 року № 238-VIII набрав чинності 25 березня 2015 року. Саме він вписав до статті 73 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) ще один святковий день — День захисника України.

Українці отримали ще один офіційний вихідний, а кадровикам додалося роботи.

Про що важливо пам’ятати кадровикові?

У святкові (неробочі) дні допускаються роботи, припинення яких неможливе через виробничо-технічні умови (безперервно діючі підприємства, установи, організації), роботи, викликані необхідністю обслуговування населення. Також допускаються роботи із залученням працівників у випадках та в порядку, передбачених статтею 71 КЗпП. Робота в святковий день компенсується підвищеною оплатою відповідно до статті 107 КЗпП.

Напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи скорочується на 1 годину як при 5-денному, так і при 6-денному робочому тижні (частина перша ст. 53 КЗпП). Для працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу, ця норма не застосовується — тривалість їх роботи не скорочується на одну годину. Також ця норма не працює для тих, кому установлено скорочену тривалість робочого тижня відповідно до статті 51 КЗпП.

Згідно зі статтею 78-1 КЗпП святкові и неробочі дні (стаття 73 КЗпП) при визначенні тривалості щорічних відпусток не враховуються. А тому якщо на період відпустки припадає святковий день 14 жовтня, тривалість відпустки продовжується на один день.

До чого ми це все? Зі святом вас, українці!

 

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...