...
Реєструйся

Державна служба статистики України своїм наказом з 1 січня 2020 року скасовує звітність про травматизм на виробництві


Зазначена форма державного статистичного спостереження регламентована законом про охорону праці та ратифікованою Україною Конвенцією Міжнародної організації праці (МОП) № 160. Крім того, вона має погоджуватись з Держпраці, профспілками та Фондом соціального страхування, як це передбачено Генугодою на 2019–2021 рр.

Однак рішення Держстатом прийнято самочинно та всупереч зазначеним нормативно-правовим актам, на чому наголошується у листі СПО об’єднань профспілок до Міністра КМУ, голів Держстату і Держпраці.

Йдеться про те, що Україна відповідно до вимог Конвенції МОП, взяла на себе зобов’язання регулярно збирати, обробляти й публікувати основні статистичні дані щодо праці, зокрема і щодо виробничого травматизму та професійних захворювань. Скасування такої звітності, на переконання профспілок, фактично перешкоджає аналізу ситуації з безпекою праці на виробництві та позбавляє можливості державного впливу на боротьбу з негативними явищами у цій сфері.

«Профспілки з цим категорично не погоджуються, — зазначив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий. — Це все одно, що мати вуха, а не мати очей. Тому наша вимога — відновити збір інформації про нещасні випадки на виробництві. А також до кінця року спільно з Держпраці, СПО профспілок і ФСС напрацювати оновлену форму державного статистичного спостереження та затвердити її».

В іншому випадку ми оскаржимо рішення Держстату і відповідно з нашими повноваженнями, направимо відповідне звернення до МОП, — підкреслив профспілковий лідер.

Матеріали до теми


Діють інструкції до проведення іспитів на рівень володіння державною мовою
Національна комісія зі стандартів державної мови затвердила Інструкції до проведення іспитів на рівень володіння державною мовою. Відповідне рішення від 22 ...