...
Реєструйся

Держпраці про тривалість робочого часу у період дії воєнного стану


З 24 лютого 2022 року відповідно до Закону України від 12 травня 2015 року № 389-VIII «Про правовий режим воєнного стану» в Україні введено режим воєнного стану.

Відповідно до вимог статті 6 Закону України» від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон № 2136), нормальна тривалість робочого часу у період дії воєнного стану може бути збільшена до 60 годин на тиждень для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо).

Трудові відносини в умовах воєнного стану: неповний робочий час та простій – читайте у журналі «КАДРОВИК.UA»

Разом з тим, для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо), яким відповідно до законодавства встановлюється скорочена тривалість робочого часу, тривалість робочого часу у період дії воєнного стану не може перевищувати 40 годин на тиждень.

П’ятиденний або шестиденний робочий тиждень встановлюється роботодавцем. Час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) визначається роботодавцем.

Навчання для кадровиків — семінари, курси, тренінги, вебінари
Індивідуальні курси кадровиків з нуля: 0 (800) 219-977

Тривалість щотижневого безперервного відпочинку може бути скорочена до 24 годин.

У період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53, частини першої статті 65, частин третьої — п’ятої статті 67, статей 71, 73, 78-1 Кодексу законів про працю України та частини другої статті 5 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки».

ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA»

У разі встановлення нормальної тривалості робочого часу відповідно до частин першої та другої цієї статті понад норму, встановлену відповідно до законодавства (60 годин або 40 годин для працівників критичної інфраструктури, яким встановлюється скорочена тривалість робочого часу), оплата праці здійснюється у розмірі, збільшеному пропорційно до збільшення норми праці.

Вас також може зацікавити:

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Онлайн-інтенсив на тему «Робочий час, відпустки, звільнення: актуалізація у 2023 році»

Матеріали до теми


Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...
Кабмін готує електронне бронювання від мобілізації через «Дію»
Кабінет Міністрів повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через «Дію», яка обговорювалася восени минулого року. Головна відмінність такого підходу – ...