...
Реєструйся

Держпраці відповіла, чи є обов’язковим укладення письмового трудового договору при спрощеному режимі регулювання в умовах воєнного стану


Статтею 2 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачено, що в період дії воєнного стану сторони за згодою визначають форму трудового договору.

Відповідно до вимог статті 49-6 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) регулювання трудових відносин працівників і роботодавців, на яких поширюється спрощений режим, здійснюється трудовим договором.

Трудовий договір в умовах спрощеного режиму регулювання трудових відносин укладається в письмовій формі державною мовою у двох примірниках (по одному примірнику для кожної зі сторін). За згодою між працівником і роботодавцем трудовий договір може бути укладений у формі електронного документа відповідно до Закону України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг».

Трудові відносини між працівниками й роботодавцями в умовах спрощеного режиму, які не врегульовані положеннями глави ІІІ-Б КЗпП та/або умовами трудового договору, регулюються відповідними положеннями КЗпП.

В умовах воєнного стану положення трудового договору застосовуються в тій частині, що не суперечать законодавству щодо регулювання трудових відносин в умовах воєнного стану, якщо інше не встановлено домовленістю сторін.

Таким чином, за відсутності письмового трудового договору не може бути застосований спрощений режим регулювання трудових відносин.

Новинка! Встигніть зареєструватися на вебінар «Спрощений режим трудового договору».

Джерело: Головне управління Держпраці у Харківській області

Матеріали до теми


Бронювання працівників: роз’яснення юриста
Попри те що захист держави — це конституційний обов’язок громадян України, законодавець передбачив для певної категорії громадян можливість не виконувати ...
Особливості оподаткування військовим збором разової нецільової матеріальної допомоги від роботодавця
Згідно з підпунктом 1.2 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), об’єктом оподаткування ...