...
Реєструйся

Держпраці змінять коло обов’язків та функцій — частину повноважень передадуть до МВС, Міненерго, Держгеонагляду, Держспоживслужби


У Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося засідання «круглого столу» на тему «Перспективи та напрями реформування Державної служби України з питань праці».

«Державна служба з питань праці є доволі сильним, майже фіскальним органом після Державної податкової служби. Інституція потужно впливає на роботу будь-якого бізнесу. Державна служба з питань праці на сьогодні відповідає за охорону праці, стан справ з неформальною зайнятістю та боротьбу з «тіньовою» зайнятістю, — зазначила у своєму виступі голова Комітету Галина Третьякова. — Реформування цієї Служби є нагальним. Маємо сконцентруватися насамперед на проблемі неформальної праці. Маємо мотивувати роботодавця та працівника переходити на формальну працю».

Замовляйте добірку «Мобілізований працівник: алгоритм дій для кадровика. Оновлене видання».

Заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна повідомила про розробку проєкту Закону щодо розмежування повноважень центральних органів виконавчої влади у сфері промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами, здійснення державного гірничого нагляду, здійснення держнагляду за додержанням вимог законодавства про працю та зайнятість населення.

Вказаний законопроєкт дозволить здійснити перерозподіл функцій між центральними органами виконавчої влади, зокрема щодо:

  • поводження з вибуховими матеріалами та здійснення державного гірничого нагляду;
  • проведення технічного розслідування обставин та причин виникнення аварій, пов’язаних з використанням газу в побуті;
  • реєстрації та обліку виcокотонажних транспортних засобів та інших технологічних транспортних засобів;
  • дотримання законодавства про рекламу.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

«Законопроєкт передбачає передачу цих непрофільних для Державної служби України з питань праці політик до інших органів виконавчої влади, зокрема, до МВС, Міненерго, Держгеонагляду, Держспоживслужби.

У березні 2023 року проєкт законодавчої ініціативи був схвалений Урядом, — повідомила Тетяна Бережна. — Таким чином Служба зможе сконцентруватися на ключових функціях, які передбачені європейськими директивами, та спрямовувати зусилля на боротьбу з тіньовою, неформальною зайнятістю. Кожен сплачений податок — дуже важливий, особливо під час війни. Законопроєкт готується до реєстрації в парламенті».

Голова Державної служби України з питань праці Ігор Дегнера у своєму виступі зазначив, що плинність кадрів серед інспекторів праці щороку становить майже 20 %, зокрема, через неконкурентність рівня оплати праці інспектора. Так, заробітна плата новопризначеного інспектора без стажу державної служби на сьогодні становить 5 296 грн.

Заступник голови Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні з соціальних питань Сергій Біленький зупинився, зокрема, на важливості постійного підвищення кваліфікації інспекторів з питань праці та розумінні відповідальності інспектора за якість та об’єктивність винесених приписів щодо усунення порушень вимог законодавства про працю. За його словами, існують випадки успішного оскарження таких приписів в судовому порядку, що свідчить про рівень фаховості інспектора, який складає відповідну письмову вимогу-припис.

Серед пріоритетних напрямків діяльності Держпраці, зокрема, в умовах воєнного стану — активізація соціального діалогу та налагодження співпраці з заінтересованими органами, повідомив під час свого виступу Ігор Дегнера.

Військовий облік: методика ведення. Спецвипуск № 2, 2023
Замовити за вигідною ціною

Галина Третьякова звернула увагу на важливість контролю виконання суб’єктами господарювання нормативу робочих місць з працевлаштування осіб з інвалідністю, а також визначення переліку суб’єктів господарювання, на яких поширюється трудове законодавство.

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Передплата

Матеріали до теми


Посередникам із працевлаштування за кордоном слід подбати про переліцензування до 14 квітня
Міністерство економіки України нагадало ліцензіатам у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном, які ще не подали міністерству декларацію щодо ведення ...
Особливості оподаткування військовим збором разової нецільової матеріальної допомоги від роботодавця
Згідно з підпунктом 1.2 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), об’єктом оподаткування ...