...
Реєструйся

Про успадкування соціальних страхових виплат


ЗАПИТАННЯ

Чи можна отримати у спадщину право на отримання соціальних страхових виплат?

 

ВІДПОВІДЬ

Перш ніж перейти до питання соціальних виплат варто визначити, що таке спадщина. Відповідно до статті 1216 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ), спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Існують два види спадкування:

  • за заповітом;
  • за законом.

Згідно зі статтею 1218 ЦКУ, до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Однак варто підкреслити, що права та обов’язки, що нерозривно пов’язані безпосередньо з особою спадкодавця, зокрема, право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, – до складу спадщини не входять.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Тобто спадкоємці померлої людини можуть отримати лише ті страхові виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, які належали застрахованій особі, та не були одержані нею за життя.

При цьому, відповідно до Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», до складу спадщини можуть включатися і суми страхових виплат, що не були своєчасно виплачені постраждалій людині, з вини уповноваженого органу управління або його територіальних органів.

Ольга Апанович, фахівчиня Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області

ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA»

Джерело: БЕЗОПЛАТНА ПРАВОВА ДОПОМОГА

Вебінар «Трудовий договір vs цивільно-правовий договір»

Матеріали до теми